Skip to main content

«Οι τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να είναι έτοιμες να επιτεθούν στη Δύση σε 6 μήνες»

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις στη Δύση και τους συμμάχους της εντός έξι μηνών. Αντίστοιχα, η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός δύο ετών, εκτίμησε ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής Κόλιν Καλ.

Η κατάθεση του αξιωματούχου του Πενταγώνου ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, διέφερε από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Αλ Κάιντα έχει «υποβαθμιστεί» στο Αφγανιστάν.

Ο Καλ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αρκετά βέβαιες ότι και οι δύο τρομοκρατικές ομάδες «έχουν την πρόθεση» να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Θα μπορούσαμε να δούμε το ISIS-K να είναι ικανό για κάτι τέτοιο σε περίπου 6 ή 12 μήνες, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις» της κοινότητας πληροφοριών, είπε ο Καλ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

 «Και για την Αλ Κάιντα, θα χρειαστούν ένα ή δύο χρόνια για να αποκατασταθεί αυτή η ικανότητα. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Η κατάθεση του Καλ προσέφερε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μαχητών από ό,τι παρείχε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος είπε στην ίδια επιτροπή στις 28 Σεπτεμβρίου ότι οι τρομοκρατικές ομάδες γενικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή μεταξύ έξι και 36 μηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν περίπου 2.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιχειρούν στο Αφγανιστάν και υπολογίζεται ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ανέρχονται στις 70.000.

Σύμφωνα με τον Καλ, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αξιολογήσουν εάν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας στις 15 Αυγούστου, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την απειλή που ενέχει το Ισλαμικό Κράτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ