Skip to main content

Η Μέρκελ κοιτάζει από τις θέσεις των επισκεπτών τη συνεδρίαση της Bundestag

Οι Γερμανοί βουλευτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, καθώς ένα νέο κοινοβούλιο με περισσότερες γυναίκες και μέλη από εθνοτικές μειονότητες από ποτέ συνήλθε για πρώτη φορά ενώ η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κοιτούσε από τα έδρανα των επισκεπτών.

Αποτελούμενη από βουλευτές της νεότερης μέσης ηλικίας ποτέ και συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων διεμφυλικών γυναικών βουλευτών, η Κάτω Βουλή ή η Bundestag συνήλθε για να εκλέξει έναν ομιλητή και άλλα μέλη του προεδρείου της.

Οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ υπέστησαν ήττα στις εθνικές κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου, με ένα από τα χειρότερα αποτελέσματά στην ιστορία τους.

Τα δικά της ποσοστά αποδοχής παραμένουν υψηλά και θα παραμείνει στο αξίωμα με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου η Bundestag επιλέξει τον διάδοχό της, πιθανότατα ο Όλαφ Σολτς των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD). 

Το SPD, πρώτο στις εκλογές, βρίσκεται σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες έως τις 6 Δεκεμβρίου, όταν και θα αποχωρήσουν οι συντηρητικοί της κ. Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.  Τα τρία κόμματα απεικονίζουν τον συνασπισμό τους – που θα ήταν ο πρώτος του είδους του σε εθνικό επίπεδο – ως μια νέα αρχή για τη Γερμανία που θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις έχουν προβάλει ένα πιο συναινετικό μέτωπο από ό,τι περίμεναν πολλοί, ιδιαίτερα δεδομένων των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ του FDP και των πιο αριστερών Πρασίνων και του SPD.

Αυτό θα μπορούσε να κατευνάσει τους φόβους στη Γερμανία ότι η αποχώρηση της Μέρκελ, θα μπορούσε να προαναγγέλλει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Η νέα Bundestag – η 20η στη μεταπολεμική ομοσπονδιακή ιστορία της – είναι επίσης η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, με 736 βουλευτές.

Δεν αναμένεται να ψηφίσει νόμους έως ότου σχηματιστεί νέος συνασπισμός και απαιτείται να ψηφίσει τον νέο Καγκελάριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters