Skip to main content

Τα δεσμά του Covid πλήττουν το «πνεύμα των Χριστουγέννων» στην Ευρώπη

Είναι γεγονός πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να σώσουν τα Χριστούγεννα, «παίζονται» άλλωστε πολλά αυτή την περίοδο. Αφενός για την οικονομία και το λιανεμπόριο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γιορτινό τζίρο, αφετέρου για την ανάταση των πολιτών που έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς.

Η επιδημιολογική εικόνα των περισσότερων χωρών της Ευρώπης δεν επέτρεψε τα «ελεύθερα Χριστούγεννα» με τις κυβερνήσεις, από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα, να ανανεώνουν ή και να επιβάλλουν νέους περιορισμούς για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Το Βέλγιο ανανέωσε τους περιορισμούς που ισχύουν στην χώρα καλώντας του Βέλγους πολίτες να κάνουν γιορτές με ένα μονάχα ενήλικα, ή δύο εφόσον κάποιος ζει μόνος. Η Γαλλία από την άλλη ανακάλεσε την χαλάρωση στους περιορισμούς που είχε ανακοινώσει για τις συναντήσεις της Πρωτοχρονιάς επιβάλλοντας απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μεταξύ 8 μ.μ. – 6 π.μ. από την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Ιταλία, που το Σαββατοκύριακο ξεπέρασε τη Μεγάλη Βρετανία σε ανθρώπινες απώλειες από τον κορωνοϊό καταγράφοντας συνολικά 64.036 θανάτους ασθενών από Covid-19, έχει επιβάλλει από τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς πειρασμούς στην Ευρώπη που θα ισχύσουν για την περίοδο των γιορτών. Έτσι οι Ιταλοί απαγορεύεται να μετακινηθούν μεταξύ των ιταλικών περιοχών από τις 20 Δεκεμβρίου και ως τις 6 Ιανουαρίου, υπογραμμίζουν οι FT αναφέροντας πως η Ελλάδα θα παραμείνει υπό καθεστώς lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου καταγράφονται αυξημένα ημερήσια κρούσματα, αναμένεται πως για το Λονδίνο και άλλες περιοχές της χώρας θα ανακοινωθούν πιο αυστηροί περιορισμοί μέσα στην εβδομάδα.

Η Γερμανία από την άλλη, μια χώρα που αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας και πολύ καλύτερα από τους γείτονές της, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές εξάρσεις του ιού αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει την επιβολή καθολικού  lockdown από την ερχόμενη Τετάρτη και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου. Η Γερμανία βρισκόταν σε μερικό lockdown μέχρι τώρα, ωστόσο, τα ψηλά επίπεδα σε ημερήσια κρούσματα και νεκρούς αλλά και η ανησυχία ότι θα σημειωθούν στη χώρα τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ κατά τον εορτασμό των Ευχαριστιών πυροδοτώντας νέο γύρο μολύνσεων οδήγησαν στην απόφαση του καθολικού lockdown για την εορταστική περίοδο.

Η χώρα μάλιστα αρχικά σχεδίαζε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει από τις αρχές Νοεμβρίου. «Αναγκαστήκαμε να λάβουμε δράση», δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στους αυστηρούς περιορισμούς. Τα μέτρα του μερικού lockdown «δεν φτάνουν», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι Γερμανία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή ανακοινώνοντας 30.000 νέα κρούσματα και 598 θανάτους ασθενών από Covid-19.

«Ο κορωνοϊός είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ/ «Είμαστε πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα», προειδοποίησε.

Στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και σχολεία, θα ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία και θα παραμείνουν οι απαγορεύσεις στις συναντήσεις για πάνω από  πέντε άτομα, αν και θα χαλαρώσουν ελαφρώς μεταξύ 24 και 26 Δεκεμβρίου ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν οι οικογένειες τα Χριστούγεννα.

Στη Γαλλία, την χώρα που είχε γρήγορα αντανακλαστικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβάλλοντας γρήγορα lockdown. Μάλιστα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου φαινόταν έτοιμη να χαλαρώσει σημαντικά τους περιορισμούς για την εορταστική περίοδο, με τον πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στις 10 Δεκεμβρίου το ποσοστό μολύνσεων της Γαλλίας ήταν πιο χαμηλό από τα αντίστοιχα στη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ τη στιγμή που ήταν αισθητά υψηλότερο τις προηγούμενες έξι εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των πολιτών που εντοπίζεται θετικός στον κορωνοϊό έχει «παγώσει» με την Γαλλία να καταγράφει σταθερά περίπου 14.000 ημερήσια κρούσματα, αριθμός ο οποίος είναι περίπου τρεις φορές πάνω τον στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν για να επιτρέψει την χαλάρωση των μέτρων.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα «επίμονα» νούμερα στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές επικαλέστηκαν τον κρύο καιρό και την αυξημένη επαφή των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ανακοίνωση του Ζαν Καστέξ για τη νέα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράλληλα ανακοίνωσε πως τα θέατρα, τα σινεμά και τα αθλητικά κέντρα που σχεδιαζόταν να ανοίξουν την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα καταστεί τελικά δυνατό να λειτουργήσουν. Ωστόσο, οι Γάλλοι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν επιστρέφοντας στις οικογένειές τους και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν έγγραφα για να πιστοποιούν την κάθε τους μετακίνηση.

Τέλος, ακόμα και στη Ισπανία,  η οποία κατάφερε να σταθεροποιήσει την επιδημιολογική της κατάσταση επιβάλλοντας μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τα τέλη Οκτωβρίου, κυβέρνηση και ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να μην χαλαρώσουν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε πως παρόλο που η χώρα καταγράφει περίπου 180 μολύνσεις ανά 100. 000 ανθρώπους, ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι 25.

naftemporiki.gr