Skip to main content

Άμπε: Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ ξανά σε πόλεμο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Περλ Χάρμπορ μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει ποτέ ξανά σε πόλεμο.

Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας, εν μέσω ανησυχιών ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να σφυρηλατήσει μια πιο πολύπλοκη σχέση με το Τόκιο.

«Υποβάλλω τα ειλικρινή και παντοτινά συλλυπητήριά μου στις ψυχές εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εδώ, καθώς στα πνεύματα όλων των γενναίων ανδρών και γυναικών τις ζωές των οποίων πήρε ο πόλεμος που άρχισε από αυτό ακριβώς τον τόπο», είπε ο κ. Άμπε.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τη φρίκη του πολέμου ποτέ ξανά. Αυτή είναι η επίσημη δέσμευση που εμείς, ο λαός της Ιαπωνίας, έχουμε αναλάβει».

Ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ με αεροπλάνα τορνέιντο, βομβαρδιστικά και μαχητικά το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941, σφυροκοπώντας τον στόλο των ΗΠΑ που είχε προσορμιστεί εκεί με την ελπίδα ότι θα κατέστρεφαν την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό.

Ο κ. Άμπε δεν ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση, κίνηση που θα προκαλούσε ενόχληση στους συντηρητικούς υποστηρικτές του, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ ανάγκασαν την Ιαπωνία να αρχίσει τις εχθροπραξίες.

Στην Κίνα, η οποία έχει καλέσει επανειλημμένα την Ιαπωνία να δείξει μεγαλύτερη μεταμέλεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως χρειάζεται πραγματική περισυλλογή, όχι επίδειξη.

«Η συμφιλίωση ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα πρέπει και μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση ειλικρινούς και βαθιάς περισυλλογής από τον θύτη», δήλωσε η κ. Χούα σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου.