Skip to main content

Ο συνασπισμός του Σολτς προβλέπει δαπάνες 500 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της Γερμανίας

Ο υπό σύσταση κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας στοχεύει σε δαπάνες περίπου 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναζητήσει «παραθυράκια» στους κανόνες για το δημόσιο χρέος για να αυξηθεί η χρηματοδότηση.

Ο συμπρόεδρος  των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφώνησαν σχετικά με την κλίμακα των δημόσιων επενδύσεων που απαιτούνται για να καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κλιματικά ουδέτερη και τα κόμματα θα δώσουν λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες.

«Υπάρχει σαφής κατανόηση της μόχλευσης των δημόσιων επενδυτικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία στο πλαίσιο του χρεωστικού χρέους, αλλά μέσα στις δυνατότητες που του επιτρέπει το φρένο του χρέους», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD.

Για παράδειγμα, είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κεφάλαια που επενδύουν σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αγροτικές περιοχές. «Αυτό μπορεί στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί στους διάφορους τομείς δημόσιων υποδομών», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι ένας από τους υποψήφιους που συζητούνται για υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής του FDP ,Κρίστιαν Λίντνερ, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι θέλει το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

Οι Πράσινοι συμφώνησαν την Κυριακή να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας τριμερούς συμμαχίας με επικεφαλής τον νικητή των σοσιαλδημοκρατικών εκλογών Όλαφ Σολτς. Το FDP αναμένεται να πράξει αναλόγως σε μια συνάντηση τη Δευτέρα.

Μαζί με τις λεπτομέρειες της γραμμής της πολιτικής του συνασπισμού, οι θέσεις του υπουργικού συμβουλίου θα διευθετηθούν στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα. Εξασφαλίζοντας μια προκαταρκτική δέσμευση από τους υποψήφιους εταίρους του την Παρασκευή, ο Σολτς διέλυσε ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά του να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος.

Ενώ οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες, η προώθηση διαπραγματεύσεων συνασπισμού είναι ένα κρίσιμο βήμα στη σύνθετη διαδικασία μεταφοράς της εξουσίας από τη Γερμανία, καθώς δείχνει ότι τα κόμματα βλέπουν αρκετό κοινό έδαφος και καθιστάται πιο πιθανό μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σολτς να ξεκινήσει να ηγείται της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης πριν από το τέλος του έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg