Skip to main content

Ισπανία: Προσωρινή αποφυλάκιση του Ζουνκέρας ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας

Την προσωρινή αποφυλάκιση του ηγέτη των Καταλανών αυτονομιστών Οριόλ Ζουνκέρας ζήτησε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, σε μία κίνηση καλής θέλησης ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναζητεί υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μεταξύ του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE του Πέδρο Σάντσεθ και του κεντροαριστερού αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για αποχή του δεύτερου ώστε να διευκολυνθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον προοδευτικό κυβερνητικό συνασπισμό PSOE/Podemos

Την περασμένη εβδομάδα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε ότι ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για τον ρόλο του για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δικαιούται ασυλίας ως ευρωβουλευτής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα έχει τον τελικό λόγο και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Οριόλ Ζουνκέρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ