Skip to main content

Γερμανία: Διερευνητικές συνομιλίες SPD-Πρασίνων-FDP για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της Γερμανίας ξεκίνησαν σε διερευνητικές συνομιλίες συνασπισμού τη Δευτέρα με δύο μικρότερα κόμματα και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα σχηματιστεί τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας φέτος μετά τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν ελάχιστα των Συντηρητικών, των οποίων η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005, στην ομοσπονδιακή ψηφοφορία της 26ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κέρδισε την πλειοψηφία.

Το SPD επιδιώκει να σχηματίσει συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) φιλικούς προς τις επιχειρήσεις, οι οποίοι τερμάτισαν τρίτοι και τέταρτοι στις εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος του SPD, Κέβιν Κιούνερτ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σχηματιστεί φέτος ένας λεγόμενος συνασπισμός «φανάρι» – που πήρε το όνομά του από τα αντίστοιχα χρώματα του SPD, των Πρασίνων και του FDP.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο πρόεδρος ή ο μονάρχης καλεί έναν ηγέτη κόμματος να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, στη Γερμανία εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα να αποφασίσουν ποιος θα συμμαχήσει με ποιον.

Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας μετά από 16 χρόνια με την κ. Μέρκελ στο τιμόνι, την πρόθεση να διαμορφώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή και την έκταση της προθυμίας της να συνεργαστεί με συμμάχους σε παγκόσμια ζητήματα.

Το FDP δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους, θέτοντάς το σε αντίθεση με τους Πράσινους και το SPD, αν και τα δύο μικρότερα κόμματα εργάστηκαν σκληρά για να βρουν κοινό έδαφος και βάση για να συνεργαστούν στις αρχικές διμερείς συνομιλίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters