Skip to main content

Ιρλανδία: Σημαντικό προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας έχει μείνει σημαντικά πίσω από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Sinn Féin στην τελευταία δημοσκόπηση του Irish Times/Ipsos MRBI.

Το Sinn Féin βρίσκεται τώρα στο 32%, μπροστά από τα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά κόμματα, Fine Gael και Fianna Fáil, με 10 και 12 μονάδες αντίστοιχα.

Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη την κυβέρνηση σε ατομικό επίπεδο. Η δημοτικότητα του ηγέτη της Taoiseach και της Fianna Fáil Micheál Martin υποχώρησε κατά 8 μονάδες στο 41%, ενώ ο Leo Varadkar, επικεφαλής της Fine Gael, έπεσε 13 μονάδες και έφτασε το 43%. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι η βαθμολογία έγκρισής του είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνη της ηγέτη της Sinn Féin Mary Lou McDonald.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει σημειώσει βουτιά από τη δημοσκόπηση το περασμένο καλοκαίρι πήρε ποσοστό 72%.

Το 59% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της ένταξης στο εναρμονισμένο σχέδιο του ΟΟΣΑ, ενώ το 26% δήλωσε ότι η Ιρλανδία, που είναι από τις τελευταίες χώρες εκτός, θα πρέπει να ενταχθεί.

Η αντίθεση στην πιθανή μετατόπιση ήταν η πιο έντονη μεταξύ των υποστηρικτών του Sinn Féin, το 64% των οποίων δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει το τρέχον ποσοστό.

Πηγή: Euractiv