Skip to main content

Δεσμεύσεις Τζόνσον για «ενίσχυση του βρετανικού πνεύματος», σε μια υπεραισιόδοξη ομιλία

Ο Μπόρις Τζόνσον σκιαγράφησε το όραμά του για ένα ισχυρό και ανανεωμένο Ηνωμένο Βασίλειο που ενισχύεται από υψηλότερους μισθούς και βελτιωμένες ευκαιρίες για όλους, αντιπαραβάλλοντάς το με ένα Εργατικό κόμμα που το χαρακτήρισε «κουρασμένο» και διχασμένο.

Σε μια ομιλία στη συνδιάσκεψη των Συντηρητικών, Βρετανός ο πρωθυπουργός επευφημούσε μια αίθουσα γεμάτη ακτιβιστές παρουσιάζοντας, όπως είπε, μια κυβερνητική αποστολή για την επαναφορά της οικονομίας.

Απαντώντας σε θέματα που παρουσιάστηκαν σε όλη την εκδήλωση αυτή την εβδομάδα στο Μάντσεστερ, ο κ. Τζόνσον υποστήριξε ότι οι πολιτικές για βελτιωμένους συνδέσμους μεταφορών, καλύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο και τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης θα αυξήσουν τόσο τους μισθούς όσο και την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με το οικείο αναζωογονητικό του στυλ, η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον κυμαινόταν από θέματα από τον ιδιωτικό τομέα έως το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και τη διανομή του εμβολίου, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις πιέσεις από το κόστος ζωής και τις δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως αυτή εκδηλώθηκε στις ουρές των πρατηρίων.

Ωστόσο, έκανε επανειλημμένες και μερικές φορές προσωπικές επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης και του Κιρ Στάρμερ, αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον ηγέτη των Εργατικών ως “Captain Hindsight” και είπε ότι μοιάζει με έναν «σοβαρά τρανταγμένο αγωγό λεωφορείου».

Το κυρίαρχο θέμα της ομιλίας, όπως ήταν, επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων όλων των Βρετανών, αναφέροντας ως τελευταία παραδείγματα σταρ του αθλητισμού όπως η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας, οι Ολυμπιονίκες και οι Παραολυμπιονίκες.

Είπε στο τέλος: «Όχι μόνο το επίτευγμα εκείνων των εκλεκτών αθλητών, αλλά μια χώρα που είναι περήφανη που είναι μια ομάδα που ακολουθεί, για να κρίνει τους ανθρώπους όχι από το πού προέρχονται, αλλά από το πνεύμα τους, από το τι είναι μέσα τους. Αυτό είναι το ίδιο πνεύμα σε όλη αυτή τη χώρα, σε κάθε πόλη και χωριό και πόλη, που μπορεί να βρεθεί στις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών που μεγαλώνουν παντού και αυτό είναι το πνεύμα που θα απελευθερώσουμε».

Η μόνη νέα πολιτική ήταν μια «πριμοδότηση ισοπέδωσης» για την εκπαίδευση, αξίας έως και 3.000 λίρες, για την «αποστολή των καλύτερων καθηγητών μαθηματικών και φυσικών επιστημών στα μέρη που τις χρειάζονται περισσότερο».

Διαφορετικά, μεγάλο μέρος της ομιλίας, που δόθηκε σε ένα μεγαλύτερο, ειδικά κατασκευασμένο αμφιθέατρο που χρησιμοποιήθηκε μόνο για την ομιλία του κ. Τζόνσον, ήταν μια ελεύθερη συλλογή από αστεία, φλυαρίες και λογοπαίγνια, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών του σλόγκαν των «Τόρις» «χτίστε καλύτερα» για έργα διατήρησης και εξαγωγές κρέατος – “build back beaver” και “build back burger”.

Εκτρεπόμενος ανάμεσα σε τέτοιους αστεϊσμούς και πιο σοβαρά θέματα όπως η ευγνωμοσύνη του στο NHS κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε την προγραμματισμένη αύξηση της ελάχιστης εθνικής εισφοράς που προοριζόταν να πληρώσει για επιπλέον θεραπείες NHS και κοινωνική περίθαλψη, αναφέροντας ακόμη και τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως κάποιον που θα είχε αύξησε τους φόρους μετά τον «μετεωρίτη» του Covid.

Έπαινοι για τον ιδιωτικό τομέα

Σε ένα άλλο τμήμα της ομιλίας χαιρέτισε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία εμβολίων για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου της AstraZeneca.

«Πίσω από αυτά τα εμβόλια βρίσκονται εταιρείες και μέτοχοι και, ναι, τραπεζίτες – χρειάζεστε τις βαθιές δεξαμενές ρευστότητας που βρίσκονται στο Σίτι του Λονδίνου», είπε. «Ο καπιταλισμός ήταν αυτός που μας εξασφάλισε την επένδυση για το εμβόλιο».

Πίσω από αυτό, είπε ο Τζόνσον, ήταν «αυτή η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση που μπορεί να κάνει», η οποία είχε σκοπό να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, κατηγορώντας τις επιχειρήσεις όπως οι μεταφορές για τις λανθασμένες επενδύσεις σε καλύτερους μισθούς ή συνθήκες.

Επικαλούμενος τεράστιες περιφερειακές ανισότητες στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, ο κ. Τζόνσον είπε: «Αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι ένα τρομακτικό χάσιμο δυναμικού και κρατάει αυτή τη χώρα πίσω».

Αντιπαραβάλλει τις προσπάθειες για να εξισώσει με αυτό που αποκάλεσε αρνητικό των Εργατικών: «Στις ψυχές τους δεν τους αρέσει να ισοπεδώνονται, τους αρέσει να ισοπεδώνουν.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters