Skip to main content

Το ΝΑΤΟ καλεί το Μαυροβούνιο να γίνει το 29ο μέλος της Συμμαχίας

Το «πράσινο φως» για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ έδωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καλώντας τη βαλκανική αυτή χώρα να γίνει το 29ο μέλος της Συμμαχίας.

«Συγχαίρουμε το Μαυροβούνιο. Αυτή είναι η αρχή μίας υπέροχης συνεργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας Damar, την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ στηρίζει το 44,9% των πολιτών της χώρας, ενώ το 38,9% δηλώνει αντίθετο και το 16,2% αναποφάσιστο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι η επέκταση της Συμμαχίας προς ανατολάς θα οδηγήσει σε αντίποινα από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Μόσχας, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία αμυντικού χαρακτήρα και η απόφασή της να επεκταθεί στα Βαλκάνια δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας ή οποιουδήποτε άλλου έθνους».

«Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για κανέναν… Αποστολή του είναι να παράσχει ασφάλεια», είπε ο κ. Κέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: Reuters