Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα για το οποίο ο βρετανικός λαός υποτίθεται ότι αποφάσισε το καλοκαίρι του 2016, όταν είπε «ναι» στο δημοψήφισμα για το Brexit με ποσοστό 51,9%. Δυόμισι χρόνια αργότερα, το διαζύγιο παραμένει ακόμη στα λόγια. Τις επόμενες 24 ώρες, όμως, το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός καταθέτει την περιβόητη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες παίζοντας επί της ουσίας το μέλλον τόσο του Brexit όσο και το δικό της. Τι ακριβώς μπορεί να συμβεί;
Η κυβέρνηση χάνει την ψηφοφορία με περισσότερους από 100 βουλευτές
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά το πέρας αυτών, η λίστα των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν τη συμφωνία της Μέι αυξάνεται διαρκώς. Οι τελευταίοι προστέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το υπουργικό της συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες – από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να καταψηφίσουν τη συμφωνία περισσότεροι από 100 βουλευτές καταγράφοντας μία πρωτοφανή στη σύγχρονη βρετανική ιστορία ήττα. Αντιμέτωπη με μία τέτοια πανωλεθρία, η Μέι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραιτηθεί ή θα δεσμευτεί να ανοίξει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Πολύ πιθανό επίσης είναι είτε οι Εργατικοί να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είτε αντάρτες των Τόρις να καταθέσουν επιστολές μομφής κατά της Μέι.
Η κυβέρνηση χάνει με 30 έως 50 ψήφους
Είναι ένα σενάριο σχεδόν απίθανο, καθώς τόσοι είναι μόνο οι αντάρτες των Τόρις που είτε παραιτήθηκαν λόγω της συμφωνίας είτε υπέγραψαν τις επιστολές μομφής κατά της Μέι.
Υπό αυτές τις καλές συνθήκες ωστόσο – «καλές», δεδομένης της πολύ μεγαλύτερης αντίδρασης – η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορέσει να συνεχίσει στο πόστο της με τη δέσμευση ότι θα αξιώσει αλλαγές από τις Βρυξέλλες ή θα κάνει υποχωρήσεις έναντι των Εργατικών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να φέρει ξανά τη συμφωνία στη βουλή, αισιοδοξώντας ότι θα έχει τη στήριξη των Εργατικών – αλλά όχι των σκληροπυρηνικών Brexiters του κόμματός της που θα επιδιώξουν σίγουρα την ανατροπή της.
Η κυβέρνηση κερδίζει την ψηφοφορία
Σχεδόν απίθανο. Ακόμη ωστόσο και αν υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να συμβεί, τα προβλήματα δεν τελειώνουν για τη Μέι. Όσοι επιμένουν μέχρι κεραίας στο Brexit έχουν απειλήσει να εμποδίσουν τη διαδικασία ενώ το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο στηρίζει την εύθραυστη πλειοψηφία της Μέι, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει να το κάνει εάν ψηφιστεί η συμφωνία.
Η Μέι αποσύρει την ψηφοφορία από τη βουλή
Είναι το σενάριο το οποίο κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά το διαψεύδει κατηγορηματικά η Ντάουνινγκ Στριτ. Εάν ωστόσο επαληθευτούν οι πληροφορίες Βρετανών πολιτικών συντακτών, αυτό σημαίνει ότι η Μέι θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια για αλλαγές ή παραχωρήσεις από την Ε.Ε. ή θα επιδιώξει μία ακόμη καθυστέρηση για να παρατείνει το δράμα ενός no deal Brexit. Αμφότερες, σχολιάζει η «Guardian», είναι στρατηγικές υψηλού κινδύνου.
naftemporiki.gr