Skip to main content

Βρετανικές εκλογές: Καθαρή νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον

Με κρύο και με βροχή, με υπομονή και επιμονή σε πρωτοφανείς για τα βρετανικά δεδομένα ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, μόνοι τους ή με τους σκύλους τους, οι Βρετανοί έδειξαν ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουν ξανά με την ψήφο τους. Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που τους χώρισε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και δύο αναβολές του Brexit, οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls του BBC, αυτό το βήμα εμπρός θα το κάνουν με τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν στον ηγέτη των Τόρις καθαρό προβάδισμα με 368 έδρες έναντι 191 που φαίνεται να εξασφαλίζει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι πρώτες προβλέψεις θέλουν επίσης το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) να εξασφαλίζει 55 έδρες, οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13, ενώ το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ καμία.

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στη βρετανική ιστορία ως οι εκλογές για το Brexit. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προφανώς στην καρδιά αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβηκε με τη σημαία του «ας τελειώνουμε με το Brexit» και με αυτό το μήνυμα στο Twitter αποχαιρέτησε τους Βρετανούς μία ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες. «Ας μην επιστρέψουμε στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που είχαμε πριν από τις εκλογές», έγραψε στον λογαριασμό του καλώντας τους πολίτες να του χαρίσουν μία καθαρή νίκη, προκειμένου να προχωρήσει με τη συμφωνία που κατέληξε στις Βρυξέλλες και να ανοίξει την εξώπορτα της Ε.Ε. τον Ιανουάριο.

Οι Βρετανοί ωστόσο έχουν και άλλα προβλήματα εκτός από το Brexit. Σε αυτά προτίμησε να εστιάσει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προστάτης του λατρεμένου τους Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). «Έχετε μία ώρα να σώσετε το NHS», ήταν το τελευταίο tweet του ηγέτη των Εργατικών, που  υποσχέθηκε ωστόσο να δώσει και μία δεύτερη ευκαιρία στο Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε έξι μήνες, αλλά αυτή τη φορά επί της νέας συμφωνίας που υποστηρίζει ότι έως τότε θα έχει διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για πρόβλεψη, σε κάθε περίπτωση, ο Κόρμπιν επικρίθηκε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη μη καθαρή στάση του στο Brexit.  

«Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ σημαντική. Κάθε ψήφος έχει αξία», έγραψε η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, καλώντας τους πολίτες να διώξουν τον Τζόνσον – και το Brexit – και να δώσουν το μέλλον της Σκωτίας στα χέρια της, προφανώς με ένα δεύτερο δημοψήφισμα και εκεί.

Ανεξάρτητα από τις όποιες βλέψεις της Σκωτίας για ανεξαρτησία, η  Στέρτζον είχε δίκιο σε ένα σημείο. Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, οι πρώτες εδώ και έναν αιώνα πριν από τα Χριστούγεννα, ήταν όντως πολύ σημαντικές. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ίσως επρόκειτο για τη σημαντικότερη εκλογική μάχη των τελευταίων πολλών ετών, ενώ οι περισσότεροι δημοσκόποι υποστήριζαν έως το τέλος ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο. Όχι τόσο όσον αφορά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη, όσο για τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών που τον καθιστά αυτοδύναμο και του επιτρέψει όντως να τελειώνει με το Brexit στις 31 Ιανουαρίου για να αρχίσει ο νέος, επίσης μακρύς δρόμος, των διαπραγματεύσεων μίας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε.

Εάν τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται νωρίς το πρωί, επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Τζόνσον και το Brexit. Το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορεί να πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη νίκη του από το 1987, ενώ οι Εργατικοί θα κληθούν να ερμηνεύσουν τη χειροτερη ήττα τους – εφόσον πράγματι χάσουν 71 έδρες – από το 1935. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βρετανικά exit polls είχαν προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα – όπως συνέβη το 2017. Το 1992 και το 2015 ωστόσο είχαν προβλέψει ότι κανένα κόμμα δεν θα είχε αυτοδυναμία, ενώ τελικά οι Τόρις είχαν την απόλυτη πλειοψηφία και στις δύο περιπτώσεις.  

naftemporiki.gr