Skip to main content

Πορτογαλία: Οργισμένος για την προφυλάκισή του ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Σόκρατες

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες εξέφρασε αγανάκτηση για την προφυλάκισή του, στις 24 Νοεμβρίου, για διαφθορά, την επομένη της απόρριψης από το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματος για την αποφυλάκισή του.

Όταν βρίσκεται κανείς υπό κράτηση, «ήδη δεν είναι ένας πολίτης έναντι των θεσμών, αλλά ένας κρατούμενος έναντι των αρχών», ο λόγος του οποίου «δεν έχει την ίδια αξία» με το λόγο των άλλων, υποστηρίζει ο κ. Σόκρατες, σε επιστολή του η οποία δημοσιεύεται από την πορτογαλική εφημερίδα «Ντιάριο ντε Νοτίσιας».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει επίσης τις παραβιάσεις του ανακριτικού απορρήτου και επικρίνει «τη δειλία των πολιτικών ανδρών, τη συνέργεια ορισμένων δημοσιογράφων» και «τον κυνισμό των καθηγητών του Δικαίου».

Το πορτογαλικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη αίτημα για την αποφυλάκιση του πρώην ηγέτη, κρίνοντας ότι η προφυλάκισή του δεν συνιστά «δυσανάλογη προσβολή της ελευθερίας του».

Το αίτημα είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από νομικό της Βίλα Νόβα ντε Γκάια (βόρεια Πορτογαλία). Ο συνήγορος του κ. Σόκρατες, Ζοάο Αραούζο, είχε διευκρινίσει ότι η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μέρος της στρατηγικής του, αλλά είχε ανακοινώσει ότι προσφεύγει και από την πλευρά του στα δικαστήρια κατά της προφυλάκισης του πελάτη του.

Ο 57χρονος Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου κατά την κάθοδό του από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και τρεις ημέρες αργότερα τέθηκε υπό έρευνα για διακεκριμένη φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή της Έβορα, στη νοτιοανατολική Πορτογαλία.

Η δικαιοσύνη εξετάζει μεγάλα ποσά τα οποία μεταβιβάσθηκαν στο λογαριασμό του και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, που φαίνονται ασυμβίβαστα με τα έσοδα τα οποία δήλωνε στην εφορία.

Ιδιαίτερα εξετάζεται η αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι, την οποία ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει.