Skip to main content

Όταν ο Τραμπ ευχαριστεί το Ιράν για μία «πολύ δίκαιη διαπραγμάτευση»

Το Ιράν, για μία «πολύ δίκαιη διαπραγμάτευση», ευχαρίστησε ο Αμερικανός πρόεδρος σήμερα, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών. «Βλέπετε, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μαζί», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter μετά την απελευθέρωση του Ιρανού Μασούντ Σολεϊμανί που κρατούνταν στις ΗΠΑ και του Αμερικανού Σιγιούε Γουάνγκ που ήταν φυλακισμένος στο Ιράν.

«Φυλακίστηκε επί κυβέρνησης Ομπάμα, απελευθερώθηκε επί κυβέρνησης Τραμπ», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους Δημοκρατικούς.

Ο Σιγιούε Γουάν, Σινοαμερικανός ερευνητής, είχε συλληφθεί στο Ιράν το 2016 με τις κατηγορίες «συνεργασίας με ξένες κυβερνήσεις». Ο Μασούντι Σολεϊμάνι, ειδικός στην τεχνολογία βλαστοκυττάρων, είχε συλληφθεί πέρυσι στο αεροδρόμιο του Σικάγο και είχε κατηγορηθεί για απόπειρα εξαγωγής βιολογικού υλικού στο Ιράν. Και οι δύο άνδρες είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου που ο καθηγητής Μασούντ Σολεϊμάνι και ο κ. Σιγιούε Γουάγκ θα ενωθούν σύντομα με τις οικογένειές τους», ανέφερε νωρίτερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η ανταλλαγή των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο με τη σειρά του αποσύρεται από τις δεσμεύσεις της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, BBC