Skip to main content

NYT: Η έρευνα για τη «ρωσική ανάμιξη» ξεκίνησε από πληροφορίες των αρχών της Αυστραλίας

Από τις αυστραλιανές αρχές ενημερώθηκε το FBI για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην σύμβουλος στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, αποκάλυψε τον Μάιο του 2016 στον πρεσβευτή της Αυστραλίας στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι η Ρωσία διέθετε στοιχεία που «σπίλωναν» την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον.

Την εποχή εκείνη ο Τζορτζ Παπαδόπουλος -ο οποίος έχει δηλώσει ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI- συναντήθηκε με τον κ. Ντάουνερ σε πολυτελές μπαρ του Λονδίνου.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τι αποκάλυψε ακριβώς ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ στον Αυστραλό πρεσβευτή. Όμως στις 22 Ιουλίου του ίδιου έτους, όταν ο ιστότοπος WikiLeaks άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν υποκλαπεί από το Δημοκρατικό κόμμα, «οι Αυστραλοί αξιωματούχοι μεταβίβασαν στους συναδέλφους τους στο FBI τις πληροφορίες για τον κ. Παπαδόπουλο», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η έρευνα του FBI βασίστηκε επίσης σε πληροφορίες που μεταβίβασαν στις αμερικανικές αρχές άλλες υπηρεσίες πληροφοριών φιλικών χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Βρετανίας, προσθέτει η εφημερίδα.

Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι οι αμερικανικές αρχές κινητοποιήθηκαν με αφορμή μια έκθεση που συνέταξε ο Βρετανός πρώην κατάσκοπος Κρίστοφερ Στιλ, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον και από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP