Πάνω από 5,5 εκατ. Καταλανοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να αναδείξουν το νέο τους Κοινοβούλιο, σε μία εκλογική αναμέτρηση που κήρυξε η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έπειτα από τα γεγονότα που ακολούθησαν τη μονομερή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από τον κρατικό κορμό της χώρας.
Η σημερινή ημέρα δε θυμίζει σε τίποτα την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε τον Οκτώβριο. Με την αστυνομία να έχει κατακλύσει τους δρόμους και τα δημόσια κτήρια, τους πολιτικούς αρχηγούς της πτέρυγας που επιθυμεί την ανεξαρτησία στη φυλακή ή στην εξορία των Βρυξελλών, οι πολίτες επιλέγουν να εκφρασθούν πιο προσεκτικά και χωρίς τις προηγούμενες ακρότητες.
Ο διχασμός στην κοινωνία της Καταλονίας ωστόσο εντοπίζεται ακόμη κι ηλικιακά. Οι παλαιότεροι, που είτε έχουν βιώσει, ή εχουν προλάβει να γνωρίσουν στα νιάτα τους τη δικτατορία του Φράνκο, όπως κι οι νέοι, επιθυμούν να δουν την Καταλονία ελεύθερο κράτος. Οι πολίτες που καλύπτουν το ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 30-50 ετών, που έζησαν την ευημερία της ευρωπαϊκής πορείας, ή αποτελούν γόνους των εσωτερικών μεταναστών από άλλες περιοχές της Ισπανίας, που αναζήτησαν καλύτερη ζωή και δουλειά στην Καταλωνία, είναι πιο αδιάφοροι για την ανεξαρτησία, ή αντιτίθενται πλήρως σε αυτήν.
Όπως παρατηρεί ο Ιταλός ερευνητής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και καθηγητής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Στίβεν Φόρτι, που ζει και διδάσκει στην πρωτεύουσα της Καταλονίας «διαπιστώνεται κατά κύριο λόγο μία κόπωση στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα με το τι θα συμβεί από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά στην περιοχή. Κυριαρχεί μεγάλη αναμονή αναφορικά με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών».
Τη χθεσινή «νεκρή» ημέρα πριν τις εκλογές, οπότε τα κόμματα απαγορεύεται να κάνουν εκδηλώσεις και οι πολιτικοί αρχηγοί τους δηλώσεις, η μόνη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε ήταν εκείνη που φιλοξενούσε το Periodic de Andorra. Η δημοσκόπηση έφερε την Esquera Republicana de Ctalunya και τους Ciutadans να δίνουν μάχη για την πρωτοκαθεδρία και να αναδεικνύονται οι επικρατέστερες δυνάμεις στα δύο στρατόπεδα, καταλύοντας τον ιστορικό διπολισμό των Συντηρητικών του PDeCat, κληρονόμων της Convergencia i Unio’, που για πάνω από 25 χρόνια διοίκησε την περιοχή στην μετα-Φράνκο εποχή και των Σοσιαλιστών του PSC, που μόνο μετά το δημοψήφισμα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και πιθανώς να αναδειχθούν σε ρυθμιστική δύναμη. Πάντως, όλα τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων δείχνουν πως κανένα από τα κόμματα δεν κατορθώνει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία των 68 εδρών που απαιτούνται.
«Παρά την κατάσταση καταστολής, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει πως η ERC θα είναι μετά 38 χρόνια η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους» παρ΄ όλο «που για πρώτη φορά στη ‘δημοκρατική’ Ευρώπη, ο αρχηγός μίας πολιτικής δύναμης που έχει κερδίσει τις εκλογές θα βρίσκεται στη φυλακή για την ιδεολογία του. Μοιάζει αφάνταστο, όμως από αύριο 22 Δεκεμβρίου μπορεί να είναι αλήθεια» τονίζει ο Φορές Λιάσατ, στέλεχος της ERC. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν το Procés (τη διαδικασία) της ανεξαρτησίας ( ERC, PDeCAT και οι αντικαπιταλιστές της CUP) θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
«Οι δημοσκοπήσεις δεν καταφέρνουν να προσφέρουν σαφείς απαντήσεις για τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια. Η βάση των προασπιστών της ανεξαρτησίας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της, μολονότι υπαρκτός είναι ο κίνδυνος πολύς κόσμος να μείνει στο σπίτι του και να μην ψηφίσει. Υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν την απογοήτευσή τους μετά την παταγώδη αποτυχία της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας. Αλλά το τι θα συμβεί απομένει να το δούμε σε λίγες ώρες» σχολιάζει από την πλευρά του ο Φόρτι.
Το βέβαιο είναι, όπως σημειώνει ο ίδιος, πως «η καταλανική κοινωνία είναι ακραίως διχασμένη, όσο δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν κι αυτό είναι εμφανές μέσα στις ίδιες τις οικογένειες, μεταξύ των φίλων, μέσα στους τόπους εργασίας». «Η κύρια επίπτωση του Procés της ανεξαρτησίας είναι το τέλος της συναίνεσης στην Καταλωνία. Ο εμφανής κίνδυνος που αναδύεται είναι η πιθανότητα να υπάρξει μία βαθιά ρήξη στην κοινωνία: κάτι που για να γεφυρωθεί θα χρειασθούν πολλά χρόνια» προειδοποιεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ