Skip to main content

Άσελμπορν: Κίνδυνος κατάρρευσης της Ε.Ε. λόγω προσφυγικού

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ο κ. Άσελμπορν δεν αποκλείει οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών «να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν απειλείται. Η Γερμανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει, όμως «υπάρχουν και κάποιες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο υλικές», εξηγεί ο Άσελμπορν. «Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών. Και αυτοί οι λανθασμένοι εθνικισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πραγματικό πόλεμο», υπογραμμίζει.

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, αναφέρει ακόμη πως υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα, τα οποία «εκμεταλλεύονται συνειδητά» το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης για να προκαλέσουν την ανησυχία των πολιτών, κάτι που πρέπει να καταπολεμήσει η Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ο κ. Άσελμπορν δηλώνει πως αν η Γερμανία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, τότε δεν γνωρίζει τι θα γίνει στα Βαλκάνια. «Η Ε.Ε. βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη κατάσταση», ενώ «είναι ορατός ο κίνδυνος» να απειληθεί και η Συνθήκη Σένγκεν, προειδοποιεί.

«Αν δεν καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση για αυτή την προσφυγική κρίση, αν ολοένα και περισσότερες χώρες πιστέψουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνο σε εθνικό επίπεδο, τότε η Σένγκεν είναι νεκρή», εκτιμά και προσθέτει: «Αν καταρρεύσει η Συνθήκη Σένγκεν, θα καταρρεύσουν μαζί της τα μεγάλα επιτεύγματα της Ε.Ε.».

Αυτό, όπως εξηγεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Η επαναφορά των ελέγχων θα επηρεάσει «τα πάντα, την οικονομία, τον τουρισμό, τις μετακινήσεις», σημειώνει.

Πηγή: ΑΜΠΕ