Skip to main content

Η Κίνα θα μπορούσε να «κλείσει τον διακόπτη» στις Φιλιππίνες

Από το 2009 η Κίνα ελέγχει σε ποσοστό 40% το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος των Φιλιππίνων. Και αυτό εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις και προβληματισμό στη χώρα. Για αυτό και η ερώτηση του Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Γκόρντον δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα. Ποια ήταν αυτή; Εάν η Κίνα με τις «ηγεμονικές φιλοδοξίες» της συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια των Φιλιππίνων και εάν θα μπορούσε στο πλαίσιο αυτό να προκαλέσει μπλακ άουτ στη χώρα.

«Έχουμε δώσει το 40% του δικτύου μας σε μία ξένη επιχείρηση της οποίας τα συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση με της χώρας μας στη  Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων» είπε ο Γερουσιαστής αναφερόμενος σε ανατολικό τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. «Και αυτή η χώρα έχει προφανώς ηγεμονικές φιλοδοξίες. Θα μπορούσε λοιπόν εάν το θελήσει να μας κλείσει το ρεύμα;» συνέχισε. 

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αυτή που εκπλήσσει περισσότερο, αφού ήταν «ναι». Η Κίνα έχει όντως τη δυνατότητα να «κλείσει τον διακόπτη» στο εθνικό δίκτυο, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός. Ωστόσο υποστήριξε πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποκατασταθεί το ρεύμα σε 24 με 48 ώρες.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC