Skip to main content

Δημοκρατικό Κόμμα: Μία «ευγενική» τηλεμαχία με τον «εχθρό» Ντόναλντ Τραμπ στο επίκεντρο

Έναν διαφορετικό τόνο, περισσότερο συμφιλιωτικό, με το βλέμμα στον κοινό εχθρό που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ, είχε το χθεσινό, πέμπτο κατά σειρά ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Αν και οι επιμέρους διαφορές πολιτικής διατυπώθηκαν και από τους 10 υποψηφίους, κυρίως σε θέματα που αφορούν στο σύστημα υγείας και στη φορολόγηση των πλουσίων, η χθεσινή τηλεμαχία δεν είχε σίγουρα τις μεγάλες συγκρούσεις των προηγουμένων.

Για τουλάχιστον λίγες ώρες, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τραβήξουν έστω για λίγο την προσοχή των ψηφοφόρων από τις δημόσιες ακροάσεις σχετικά με την έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες δεσπόζουν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Στο τέλος όμως, της «ευγενικής» αυτή τηλεμαχίας, ο λόγος έφθανε πάντα στον Τραμπ και στην ανάγκη να πειστούν οι Ρεπουμπλικανοί για τις παράνομες πράξεις του, ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους να εκκινηθεί η διαδικασία παραπομπής του.

Εκτός από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, εκ των φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και από τους πρώτους υποψηφίους που τάχθηκαν υπέρ της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ, ισχυρή παρουσία είχαν χθες ο Μπέρνι Σάντερς, αλλά και ο 37χρονος Πιτ Μπάτιγκιγκ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, και πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος που διεκδικεί τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Ο μεν Σάντερς χαρακτήρισε τον Τραμπ παθολογικό ψεύτη και τον πιο διεφθαρμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ ο Μπάτιγκιγκ τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε κατάχρηση της εξουσίας του και επηύθυνε μήνυμα ενότητας.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ για την επίμαχη ουκρανική έρευνα εις βάρος του, υποστήριξε ότι τράβηξε την προσοχή του Αμερικανού προέδρου διότι ήταν γι’ αυτόν η μεγαλύτερη απειλή. Αν και πρώτος στις δημοσκοπήσεις έως πρόσφατα όμως, τα ποσοστά του Μπάιντεν βρίσκονται σε καθοδική τροχιά την τελευταία περίοδο.

Σε περίπου δύο μήνες, οι Δημοκρατικοί θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου τους. Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν χθες ήταν ας είναι ο επικρατέστερος εκείνος που θα μπορέσει να αντεπέλθει στην κατά μέτωπον επίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC