Skip to main content

Ενδιάμεσες εκλογές: Οι γυναίκες έβαψαν τις κόκκινες περιοχές μπλε

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Μία σημαντική νίκη κατάφεραν οι γυναίκες σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, μία νίκη την οποία οφείλουν κυρίως στον μισογυνισμό και τα σοβινιστικά καμώματα του Ντόναλντ Τραμπ. Με την ενέργεια που τους γέμισαν οι γυναίκες ψηφοφόροι, οι οποίες κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισαν τους Δημοκρατικούς, οι γυναίκες ξήλωσαν πολλές ανδρικές καρέκλες και έβαψαν πολλές κόκκινες περιοχές μπλε.   

Ενόσω οι ψήφοι ακόμη καταμετρώνται, οι γυναίκες ήδη μετρούν 75 έδρες στο Κογκρέσο και εκτιμάται ότι θα σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ των 84 εδρών.

Από το κίνημα Women’s March που ξεκίνησε τη δράση του ενάντια στην πολιτική του Τραμπ την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας του, τον Ιανουάριο του 2017, έως το καταιγιστικό κύμα καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις που γέννησε το κίνημα MeToo, η οργή και η γυναικεία οργάνωση υπήρξαν δύο βασικά στοιχεία τα οποία καθόρισαν την πολιτική γραμμή του Δημοκρατικού κόμματος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.  

Περισσότερες από 230 γυναίκες μπήκαν στην κούρσα των ενδιάμεσων εκλογών, πολλές από αυτές δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Και ακόμη περισσότερες έσπευσαν να στηρίξουν με την ψήφο τους κάποιον Δημοκρατικό υποψήφιο, όχι για να διακηρύξουν τα φεμινιστικά ιδεώδη τους, αλλά για να στείλουν το μήνυμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν αντιπροσωπεύει την καλύτερη Αμερική.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos Election Day poll), οι Δημοκρατικοί οφείλουν τη νίκη τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων – όπως παρουσιάζεται έως αυτήν την ώρα από τα προγνωστικά – στις γυναίκες: 55% των γυναικών δήλωσαν ότι ψήφισαν τους Δημοκρατικούς, ποσοστό αρκετά αυξημένο σχετικά με το 49% που είχε ψηφίσει κάποιον Δημοκρατικό κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2014.   

Ήταν μία δύσκολη εκλογική μάχη, σχολιάζει στους «New York Times» η Τζιλ Φιλίποβιτς. Οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Πολλά υποσχόμενοι Δημοκρατικοί δεν τα κατάφεραν. Και το Κογκρέσο παραμένει ανδροκρατούμενο. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες τα πήγαν ανέλπιστα καλά, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται για πρώτη φορά να καταλάβουν έως και 100 έδρες.