Skip to main content

Ινδία: Έντονες αντιδράσεις για τον φόνο δύο τίγρεων

Οι φόνοι δύο τίγρεων στην Ινδία, η μία από τις οποίες σκοτώθηκε από τις αρχές και η άλλη χτυπήθηκε από τρακτέρ και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από χωρικούς, προκαλεί την οργή των περιβαλλοντολόγων και απειλή για διώξεις από έναν υπουργό της κυβέρνησης.

Και στις δύο περιπτώσεις οι τίγρεις φέρεται ότι επιτέθηκαν και σκότωσαν ανθρώπους. Ωστόσο, η εμφάνισή τους σε κατοικημένες περιοχές μπορεί και να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι εισβάλλουν ολοένα και περισσότερο στο οικοσύστημά τους, υπογραμμίζουν ειδικοί στην άγρια ζωή.

Η Ινδία, όπου ζει ο μεγαλύτερος στον κόσμο πληθυσμός τίγρεων σε άγρια κατάσταση, κατέγραψε 30% αύξηση στον πληθυσμό των τίγρεων στο διάστημα από το 2010 έως το 2014, σε 2.226. Ο αριθμός αυτός, πάντως, είναι μικρότερος από τις 3.642 τίγρεις που ζούσαν εκεί το 2002.

Την Παρασκευή, οι κρατικές αρχές στο Μαχαράστρα προσέλαβαν έναν επαγγελματία σκοπευτή και σκότωσαν τη θηλυκή τίγρη που ήταν γνωστή με το όνομα «Άβνι», σε απόσταση περίπου 50 χλμ μακριά από ένα προστατευμένο δασικό καταφύγιο, έπειτα από πληροφορίες ότι είχε σκοτώσει 13 ανθρώπους, δήλωσε στο Ρόιτερ κρατικός δασικός αξιωματούχος.

Χθες, Κυριακή, μια άλλη θηλυκή τίγρη χτυπήθηκε με τρακτέρ και ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα με ρόπαλα, καθώς  ντόπιοι είπαν πως είχε επιτεθεί και σκοτώσει έναν άνθρωπο σε χωριό στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.

Η ομοσπονδιακή υπουργός αρμόδια για θέματα γυναικών και ανάπτυξης των παιδιών, Μακνέκα Γκάντι, η οποία είναι επίσης ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, έγραψε χθες στο Twitter πως η εξόντωση της Άβνι ήταν ένας «φρικτός φόνος» και μια «ξεκάθαρη περίπτωση εγκλήματος». Πρόσθεσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή.

Η οργάνωση Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) ανακοίνωσε πως η Άβνι λιμοκτονούσε όταν τη σκότωσαν και πως οι αρχές σκότωσαν το ζώο χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου για να το ναρκώσει.

«Γιατί μια ανθρωποφάγος τίγρη να λιμοκτονεί, αφού έχει σκοτώσει μια ντουζίνα ανθρώπους, και να μην αντεπιτεθεί όταν την κυνηγούσαν; Ήταν φόνος εν ψυχρώ» τόνισε ο Μιτ Ασάρ, συντονιστής της PETA Ινδίας.

Ο αρμόδιος για τα δάση υπουργός του κρατιδίου Μαχαράστρα, Σουντίρ Μουνγκατιβάρ, δήλωσε πως η κυβέρνηση του κρατιδίου αποφάσισε να σκοτώσει την τίγρη ακολουθώντας τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής για την Προστασία των Τίγρεων (NTCA), η οποία ανήκει στο ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κρατικός δασικός αξιωματούχος δήλωσε πως η Άβνι είχε περιπλανηθεί πολύ μακριά από το καταφύγιο, πιθανόν επειδή είχε συναντήσει ανθρώπους.

«Μέχρι τώρα καμιά τίγρη δεν έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ (από το καταφύγιο), παρά μόνο όταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων εισέρχεται στο οικοσύστημά της και την κάνει να φοβάται για τη ζωή της» δήλωσε ο Πινγκέιλ Μπανούντας Ναραγιάν, αναπληρωτής δασονόμος στην περιφέρεια Γιαβατμάλ του κρατιδίου Μαχαράστρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters