Skip to main content

Μπαρνιέ: Ε.Ε. – Βρετανία πολύ κοντά σε συμβιβασμό για το Brexit

Πολύ κοντά σε συμβιβασμό φαίνεται να βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά το «διαζύγιό» τους, με την Βρετανή πρωθυπουργό να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τον αρχιδιαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώνει σε ευρωβουλευτές ότι μια συμβιβαστική λύση βρίσκεται πολύ κοντά.

Σχετική δήλωση έκανε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πράσινων Φίλιπ Λάμπερτς, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μπαρνιέ μίλησε καθαρά για κατεύθυνση και των δύο πλευρών προς συμφωνία.

Εάν στο δείπνο της κ. Μέι με τα ηγετικά στελέχη της Ε.Ε. έχει ευτυχή κατάληξη, τότε η συμφωνία που θα ανακοινωθεί θα αφορά και τα τρία ακανθώδη ζητήματα που χωρίζουν Βρυξέλλες και Λονδίνο: το μέλλον των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Μάρτιο του 2019, το ζήτημα των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου – Ιρλανδίας στη βόρεια Ιρλανδία και το ποσό το οποίο θα καταβάλει η βρετανική πλευρά ως αποζημίωση στην Ε.Ε. για υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί και με βρετανική έγκριση, πριν οι Βρετανοί αποφασίσουν την έξοδό τους από την Ένωση.

Η Τερέζα Μέι θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον κ. Μπαρνιέ, προσπαθώντας να προλάβει τις προθεσμίες ώστε, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τη 14η Δεκεμβρίου να υπάρχει ήδη συμφωνία, ώστε οι «28» να ανοίξουν το κεφάλαιο των μελλοντικών σχέσεων Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας.

Ομοθυμία για το ιρλανδικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές «έρχονται εγγύτερα στην αναγκαία πρόοδο» που χρειάζεται ώστε να ανοίξει το δεύτερο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπερτς, υπάρχει πρόταση η οποία δίνει λύση στο ζήτημα των συνόρων Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας. Σήμερα τα σύνορα είναι πρακτικά ανύπαρκτα, λόγω της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, τις οποίες όμως το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να εγκαταλείψει.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι οι τελωνειακές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνουν συντονισμένες με εκείνες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κάτι που θα καθιστούσε την ύπαρξη «σκληρών» συνόρων με ελέγχους αχρείαστη.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, το δεξιό προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Β. Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, έχει δώσει τη συναίνεσή του για τη συγκεκριμένη λύση, μολονότι δεν επιθυμεί καμία ρύθμιση που θα αποκόπτει με οποιονδήποτε τρόπο τη Β. Ιρλανδία από τη Μ. Βρετανία.

naftemporiki.gr