Skip to main content

Βρετανία: Στον δρόμο προς τις κάλπες με Τζόνσον, Κόρμπιν και… Στάλιν

Το βρετανικό κοινοβούλιο διαλύθηκε και η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου αρχίζει επισήμως σήμερα. Οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, των Τόρις και των Εργατικών, έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια για τη μεγάλη μάχη, η οποία αναμένεται αδυσώπητη, ίσως και απρόβλεπτη, αναλόγα με τον ρόλο που θα παίξουν αυτή τη φορά και τα μικρότερα κόμματα.

Η διάλυση του κοινοβουλίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σήμανε τη λήξη της πιο σύντομης κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια. Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδρίασε μόλις για 19 ημέρες, μετά την έναρξη της κοινουλευτικής περιόδου στις 14 Οκτωβρίου.  

Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον παραμένει σταθερό σε «κλασικές αξίες»: Brexit και πάλι Brexit, αλλά και οικονομική ενίσχυση σε τομείς που συνιστούν προτεραιότητα για τους Βρετανούς πολίτες, όπως η εκπαίδευση και το υγειονομικό σύστημα. Η επίθεση ασφαλώς στον βασικό του αντίπαλο, των ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, παραμένει ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα του. Σε άρθρο του στην «Daily Telegraph», ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε τον Κόρμπιν με τον Ιωσήφ Στάλιν, κατηγορώντας τους Εργατικούς ότι δείχνουν το δάχτυλο στους πλουσίους με την ίδια εκδικητικότητα που ο Στάλιν καταδίωξε τους κουλάκους.

Ο Κόρμπιν αντέκρουσε ευθύς αμέσως κάνοντας λόγο για ανοησίες των υπερπλουσίων, με σκοπό να αποφύγουν να πληρώσουν λίγο περισσότερους φόρους. Σε ομιλία του αργότερα σήμερα, μέρος της οποίας δημοσιεύει η «Guardian», ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αναμένεται να υποσχεθεί ότι θα είναι ένας «πολύ διαφορετικός πρωθυπουργός» από τον Τζόνσον, καθώς ο μόνος λόγος για τον οποίο διεκδικεί την εξουσία είναι για να τη μοιραστεί.

Στην κούρσα της προεκλογικής αυτής εκστρατείας των πέντε εβδομάδων μπαίνουν όμως και μικρότερα κόμματα. Το Κόμμα των Πρασίνων θα αρχίσει την εκστρατεία του με τη δέσμευση να επενδύσει 100 δισ. λίρες για την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις 2,2 δισ. λίρες ετησίως σε υπηρεσίες ψηχικής υγείας – με αύξηση 1% του φόρου εισοδήματος. Και η Νίκολα Στέρτζον του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Remainers, με σκοπό να σταματήσουν το Brexit.  

Μολονότι και οι δύο υποψήφιοι επιμένουν ότι είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας το Brexit, η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. παραμένει αβέβαιη. Όπως είχε διαμηνύσει ότι θα κάνει, εφόσον η Βρετανία δεν αποχωρούσε από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος, η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε επιστολή στον Τζόνσον με την οποία του ζητεί να παρουσιάσει έναν νέο υποψήφιο για τη θέση του επιτρόπου, και ει δυνατόν γυναίκα.

naftemporiki.gr