Skip to main content

ΗΠΑ: Η πρώην πρέσβειρα στην Ουκρανία ένιωσε να «απειλείται» από τον Τραμπ

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς ανέφερε στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο ότι αισθάνθηκε να «απειλείται», όταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ την χαρακτήρισε «μπελά», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό ομολόγό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «θα της συμβούν διάφορα».

Οι Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διεξάγουν την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα πρώτα απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τις καταθέσεις που έδωσαν οι μάρτυρες, στις κεκλεισμένων των θυρών ακροάσεις τους. Τα έγγραφα αυτά αφορούν τις καταθέσεις της Μαρί Γιοβάνοβιτς και του Μάικλ Μακίνλεϊ, πρώην συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Δεν ξέρω τι σήμαινε (σ.σ. η φράση του Τραμπ). Θορυβήθηκα πολύ», δήλωσε η Γιοβάνοβιτς, η οποία κατέθεσε ενώπιον της Βουλής στις 11 Οκτωβρίου. «Είμαι ακόμη θορυβημένη», πρόσθεσε ενώ όταν ρωτήθηκε αν αισθάνθηκε να απειλείται, απάντησε καταφατικά.

Επιπροσθέτως, στην κατάθεσή της, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία είπε ότι «σοκαρίστηκε» που ο Τραμπ μιλούσε κατ’ επανάληψη για την ίδια σε αυτό το τηλεφώνημα ή ότι θα μπορούσε να μιλήσει για οποιονδήποτε πρεσβευτή κατ’ αυτόν τον τρόπο με έναν ξένο ηγέτη.

Παράλληλα, η Μαρί Γιοβάνοβιτς ανέφερε στα μέλη της επιτροπής ότι πληροφορήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Ουκρανίας, όταν αξιωματούχοι της χώρας την ενημέρωσαν για τις επαφές που είχε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης με έναν πρώην γενικό εισαγγελέα.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο Τζουλιάνι ξεκίνησε τις προσπάθειες να αμαυρώσει το όνομά της στα τέλη του 2018 και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε τον Γιούρι Λουτσένκο, τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην κατάθεσή της, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας την προειδοποίησε «να προσέχει τα νώτα της».

Η Μαρί Γιοβάνοβιτς ανακλήθηκε από τη θέση της στο Κίεβο μετά από μια εκστρατεία, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Τζουλιάνι ο οποίος αμφισβητούσε την πίστη της προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Όταν επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Απρίλιο, η Γιοβάνοβιτς ισχυρίστηκε ότι ο Φίλιπ Ρίκερ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της διαμήνυσε ότι ο Πομπέο δεν ήταν πλέον σε θέση ν την προστατεύσει από τον Τραμπ. 

Παράλληλα, ο πρώην σύμβουλος, Μάικ Μακνίλεϊ στην κατάθεσή του ανέφερε ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά του διότι ανησυχούσε πως οι πρεσβείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούνταν για να ξεθάβουν βρομιές για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς αλλά και για την «αποτυχία» της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μακνίλεϊ, ο ίδιος πρότεινε, εκείνη την περίοδο, να παράσχουν δημόσια στήριξη στη Γιοβάνοβιτς, όταν αποφασίστηκε η απομάκρυνσή της από την πρεσβεία στο Κίεβο, όμως του είπαν ότι ο Πομπέο αποφάσισε πως «ήταν προτιμότερο να μην γίνει… εκείνη τη στιγμή».

Την Τρίτη οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να δώσουν στη δημοσιότητα τις καταθέσεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ και του πρεσβευτή στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC