Skip to main content

Διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψη Χάρις στο Βιετνάμ

Αναστάτωση και διαμάχη με το Πεκίνο έχει φέρει η επίσκεψη της Αμερικανίδας Αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, στο Βιεντάμ, με τα ΜΜΕ της Κίνας να την κατηγορούν για «διχαστική ρητορική» και την κα. Χάρις να κάνει λόγο για «εκφοβισμό» της Κίνας προς τα όμορα κράτη της στη Νοτιοανατολική Ασία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες που η Κάμαλα Χάρις επιτίθεται στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην περιοχή (ο πρώτος της σταθμός ήταν η Σιγκαπούρη) με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Τετάρτη την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ότι επιδιώκει να προκαλέσει ένταση μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της Νοτιοανατολικής Ασίας με τα σχόλιά της ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε εξαναγκασμό και εκφοβισμό για να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις του του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μιλώντας στο Ανόι την Τετάρτη, η κυρία Χάρις είπε ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στο Πεκίνο για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις του.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους πίεσης, να αυξήσουμε την πίεση στο Πεκίνο να τηρήσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να αντικρούσουμε τον εκφοβισμό και τις υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις του», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βιετναμέζο πρόεδρο Νγκουγιέν Σουάν Φουκ.

Η αμερικανική διοίκηση χαρακτήρισε τον ανταγωνισμό με την Κίνα «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία» του αιώνα και στη Νοτιοανατολική Ασία υπήρξαν μια σειρά επισκέψεων υψηλού προφίλ από ανώτατα στελέχη της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ανόι στα τέλη Ιουλίου.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και το Βιετνάμ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υλικά και εξοπλισμό από την Κίνα για τις κατασκευαστικές του δραστηριότητες. Τα κομμουνιστικά κόμματά τους διατηρούν στενούς δεσμούς, αλλά το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γνωστή ως Ανατολική Θάλασσα στο Βιετνάμ.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία διασχίζονται από ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και περιέχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πλούσιους χώρους αλιείας.

Έξι κράτη, η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, διεκδικούν τμήματα των υδάτων.

Οι εντάσεις οδήγησαν το Βιετνάμ σε έναν από τους πιο ένθερμους αντιπάλους των ισχυρισμών του Πεκίνου στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό και το Ανόι έλαβε στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πλοίων ακτοφυλακής.

Οι σχέσεις μεταξύ Ανόι και Ουάσινγκτον έγιναν πιο στενές πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1975, αν και η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι υπάρχουν όρια στη σχέση μέχρι το Ανόι να σημειώσει πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αναλυτές λένε ότι το Βιετνάμ θέλει να αναβαθμίσει τη διπλωματική του σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια «στρατηγική εταιρική σχέση», αλλά ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση θα εξοργίσει το Πεκίνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Politico