Skip to main content

Στα 47 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει ο τζίρος του τουρισμού υγείας

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σημαντικές οικονομικές απολαβές μπορεί να αποφέρει στο κράτος ο ιατρικός τουρισμός ενώ, θα σταματήσει την «αιμορραγία» επιστημονικού προσωπικού από την μετανάστευση προς άλλα κράτη, όπως ανέφεραν οι ειδικοί με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και της ELITOUR.

Το μνημόνιο υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και Γ.Γ. ΔΟΣ και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και
το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο.

Σύμφωνα με τον γγ. του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή η Ελλάδα αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό στο συγκεκριμένο τομέα αφού μπορεί να συνδυάσει τον τουρισμό και τις υπηρεσίες υγείας. Στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα καταγράφονται όχι μόνο η γεωγραφική της θέση αλλά και οι υποδομές και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει. Όλα αυτά μαζί μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδυτών και ασθενών από όλο τον κόσμο.

Μιλώντας με αριθμούς ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, εξήγησε ότι ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται  σε περίπου 47 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η θέση της χώρας μας είναι τόσο καλή που μπορεί να στοχεύσει όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση διεθνώς στην εξωσωματική, ενώ, σημαντική είναι και η συνεισφορά της στην κοσμητική ιατρική δηλαδή, στις πλαστικές επεμβάσεις για τις οποίες μας προτιμά πολύς κόσμος. Άλλος ένας τομέας προσέλκυσης ασθενών είναι η οδοντιατρική δεδομένου ότι η χώρα μας έχει πολύ χαμηλότερες τιμές από πολλές άλλες χώρες.

Επίσης, μεγάλο μας ατού ως χώρα είναι οι ιαματικές πηγές με την προοπτική βέβαια ότι θα εξελιχθούν περαιτέρω. Ενώ, μπορούμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες υγείας και στην αιμοκάθαρση νεφροαπθών ασθενών αλλά και στην αποκατάσταση ατόμων από σοβαρές επεμβάσεις ή ατυχήματα ή ακόμα και υπηρεσίες υγείας για την 3η ηλικία.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν ειδικά τουριστικά πακέτα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με τουρισμό ενώ σε αυτά θα συμπεριληφθούν και οι συνοδοί των ασθενών που θα είναι μαζί τους καθόλη τη διάρκεια της παραμονή τους στη χώρα μας.

Τι γνωρίζουμε για τον ανταγωνισμό

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες είναι πολύ μεγάλος, ειδικά από την Τουρκία η οποία επενδύει σημαντικά ποσά στον ιατρικό τουρισμό. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε, ότι η Κωνσταντινούπολη το 2019 έκανε 6 δις. δολάρια τζίρο από τον ιατρικό τουρισμό. Ενώ, σύμφωνα  με τον πρόεδρο του ΙΑΣΩ Γιώργο Σταματίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας πριμοδοτεί με 1.000 ευρώ την εισαγωγή κάθε περιστατικού και με 100 ευρώ η Turkish Airlines.

Ωστόσο, μεγάλο αριθμό επισκεπτών δέχονται κάθε χρόνο η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Και συγκεκριμένα από τη Γερμανία η οποία διοχετεύσει σε αυτές τις χώρες πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που θέλουν να βρουν πιο φθηνές υπηρεσίες υγείας.

Εκτός όμως από αυτές τις χώρες, πολύ ψηλά στη λίστα του ιατρικού τουρισμού, είναι και η Νότιος Κορέα και η Ταϊλάνδη ενώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο αριθμό ασθενών που ενδιαφέρονται για αισθητικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις καθώς και για καρδιοχειρουργικές.

Σημαντικοί παίκτες είναι και η Σιγκαπούρη όμως και η Ινδία η οποία παρόλες τις ελλείψεις της έχει αναπτύξει σε εξαιρετικό βαθμό τον ιατρικό τουρισμό.

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, πάροχοι από 100 και πλέον χώρες δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο στον ιατρικό τουρισμό και πολλές από αυτές έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας  ενώ, λειτουργούν και πολλά συνεργατικά σχήματα (clusters).

Όπως εξήγησε ο γγ της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει  τη  σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη διαχείριση περιστατικών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας της Κύπρου και χωρών της Μέσης Ανατολής. Επίσης, τη δικτύωση Ελληνικών φορέων Υγείας με ξένους επενδυτές ενώ, θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ενημερώνουν και θα προσκαλούν διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα προς εξεύρεση πιθανών στρατηγικών εταίρων. Επιπλέον,  ENTERPRISE GREECE  θα συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων δυνητικών επενδυτών.

Όπως είπε, αναμένεται να αυξηθεί με περίπου 27 δις συνάλλαγμα το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό 3ης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate.

Το ερώτημα ωστόσο, είναι πως θα ανταγωνιστούμε τις υπόλοιπες χώρες όταν, φορολογικά και μόνο, είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού έχουμε 24% ΦΠΑ όταν άλλες χώρες έχουν μόνο 8%.

Ωστόσο, ο κ. Πατούλης πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει «γη της επαγγελίας» και να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα της αλλά και να σταματήσει η διαρροή επιστημόνων προς άλλες χώρες αναπτύσσοντας δυναμικά τον τομέα αυτό, αρκεί μόνο, να συστρατευθούν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα.