Skip to main content

Καθοριστικό ρόλο παίζει ο εγκέφαλος στον σχηματισμό του φύλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μελέτες που αφορούν τον καθορισμό του φύλου σε σχέση με τα γονίδια που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Μία νεότερη εξ αυτών εστίασε στον ρόλο του εγκεφάλου ως προς τη σεξουαλική ταυτότητα κάθε ατόμου. Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο ότι η σεξουαλική διαφοροποίηση κάθε ατόμου έγκειται στις ορμόνες που παράγονται στις ωοθήκες των γυναικών και στους όρχεις των ανδρών και οι οποίες δρουν ως προς τη νευρολογική ανάπτυξη και συμπεριφορά για κάθε φύλο. Για παράδειγμα, η τεστοστερόνη και οι μεταβολίτες της προκαλούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σύμφωνα με το ανδρικό πρότυπο, ενώ εμποδίζουν τη νευρολογική διαφοροποίηση και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς σύμφωνα με το γυναικείο πρότυπο.

Ωστόσο, νεότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ορμόνες αυτές δεν καθορίζουν από μόνες τους τις διαφορές ανάπτυξης του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς των ατόμων. Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι κάποια γονίδια που υπάρχουν στον εγκέφαλο κάθε ατόμου ρυθμίζουν τη σεξουαλική μας ταυτότητα πριν ακόμα σχηματιστούν οι ωοθήκες και οι όρχεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρύθμιση αυτή είναι καθοριστική για τη δημιουργία των διαφορών μεταξύ μίας γυναίκας και ενός άνδρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματόζωα και είδαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο των αρσενικών με των θηλυκών. Συγκεκριμένα, βρήκαν 54 διαφορετικά γονίδια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών τα οποία προϋπήρχαν του σχηματισμού ωοθηκών και όρχεων. Από αυτά τα γονίδια, 18 παράγονταν από τους εγκεφάλους των αρσενικών σε υψηλά επίπεδα και 36 παράγονταν από τους εγκεφάλους των θηλυκών. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ακόμα και στα πολύ πρόωρα στάδια, οι εγκέφαλοι αρσενικών και θηλυκών είχαν μεγάλες διαφορές ανατομικά και λειτουργικά. Δηλαδή, οι εγκέφαλοι των θηλυκών ήταν πιο συμμετρικοί σε σχέση με των αρσενικών και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η συμμετρία πιθανότατα βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αυτό, όπως λένε οι ερευνητές, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την καλύτερη εκφραστικότητα από μέρους των γυναικών σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα οι γυναίκες εκφράζουν πολύ καλύτερα τα συναισθήματα τους απ’ ό,τι οι άνδρες.

Αναφορικά με τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο εγκέφαλος παίζει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό του φύλου και τη σεξουαλική διαφοροποίηση.

Παρόλα αυτά, όπως λένε, οι έρευνες επί τους θέματος παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό αναμένονται περαιτέρω ευρήματα.