Skip to main content

Η υγιεινή διατροφή σημαντική πρόληψη έναντι του καρκίνου

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης για τον καρκίνο, όπως ανέφερε στην ομιλία του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. Όπως τόνισε ο καθηγητής σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολογίζεται πως 3,7 εκ. άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης.

Όπως είπε, μέχρι το 2030 τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται να φτάσουν  στα 21,7 εκατομμύρια από τα 14 εκατ. που ήταν το 2016. Ενώ, οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατομμύρια  θα φτάσουν τα 13 εκατομμύρια.

Ο καθηγητής Καφάτος σημείωσε ότι ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτους στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και η αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα συνδέονται με τις αλλαγές του τρόπου ζωής μας. Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ποτού οδηγεί στην παχυσαρκία η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μαστού, νεφρών, παγκρέατος, ενδομητρίου, χοληδόχου κύστεως και το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι απαραίτητη η εφαρμογή Εθνικής Πολιτικής για Προληπτική Ιατρική και Διατροφή με παράλληλη εκπαίδευση των γονέων και των εκπαιδευτικών καθώς και όλων των παιδιών από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα πανεπιστήμια. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν την αξία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης σημείωσε ο κ. Καφάτος. Η κατανάλωση καθημερινά φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, αλατιού και λιπαρών από τη διατροφή μας όπως επίσης και οινοπνευματωδών ποτών προσφέρει προστασία στον οργανισμό μας έναντι καρκίνων όπως του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού. Επιπροσθέτως είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, το άσπρο ψωμί, τα άσπρα μακαρόνια, το άσπρο ρύζι, τα μπισκότα και τις σοκολάτες και να εντάξουμε πάνω από 60 λεπτά άσκηση καθημερινά. Όπως τόνισε κλείνοντας, η εφαρμογή πρόληψης μέσω της διατροφής θα μπορούσε να μειώσει μέχρι και 30% τα νέα περιστατικά καρκίνου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ.  Ευάγγελος Φιλόπουλος αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα της πρόληψης καθώς επεσήμανε, ότι στην Ελλάδα η πρόληψη είναι το «παραπαίδι» των υπηρεσιών Υγείας και πρέπει τόσο η πολιτεία, όσο και οι γιατροί και οι Οργανώσεις να ρίξουν βαρύτητα σε αυτό και στην ενημέρωση των πολιτών.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει, όπως είπε,  συγκεκριμένο πλαίσιο προληπτικών παρεμβάσεων και πληθυσμιακού ελέγχου που εύκολα και γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Με το σύνθημα ότι «ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται», ο κ. Φιλόπουλος είπε  πως ο καθένας μόνος του, αλλά και όλοι μαζί  είναι εφικτό να το καταστήσουμε κοινή πεποίθηση.