Skip to main content

Η CSL Behring ξεκινά τη φάση 2 σε θεραπεία έναντι της Covid-19

Με στόχο την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του CSL312 (garadacimab, μονοκλωνικό αντίσωμα ανταγωνιστή του παράγοντα XIIa) το οποίο αφορά στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, που προκαλείται από τη νόσο Covid-19, η CSL Behring ξεκίνησε τη μελέτη φάσης 2 στον πρώτο ασθενή.

Να σημειωθεί ότι οι αναπνευστικές επιπλοκές αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες  θανάτου στους ασθενείς με πνευμονία η οποία προκαλείται από τον κορωνοϊό. Η διαχείριση των ασθενών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι γιατροί αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπλοκών.

Στη φάση 2 της μελέτης που έχει ξεκινήσει με περίπου 124 ενήλικες ασθενείς, θετικούς στον κορωνοϊό, θα λάβουν είτε το CSL312, είτε το εικονικό (placebo) φάρμακο, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική φροντίδα.

Όπως μας εξηγεί ο Lars Groenke, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της CSL Behring στον τομέα των θεραπειών του αναπνευστικού η μεγαλύτερη κλινική πρόκληση όσον αφορά στη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη από τον SARS CoV-2 είναι το να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή τη νόσο. Γι’ αυτό ελπίζουν ότι το CSL312 θα μπορέσει να εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου Covid-19, θα βελτιώσει την πορεία των ασθενών και θα αποτελέσει ένα «όπλο» των γιατρών στη μάχη ενάντια στο φονικό ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η CSL Behring αξιολογεί αυτή τη στιγμή 5 διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, αξιοποιώντας τις επιστημονικές πλατφόρμες που διαθέτει στα πεδία της κλασματοποίησης πλάσματος, των ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών και των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Επιπλέον έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations  (CEPI) και το πανεπιστήμιο του Queensland (UQ) για να επιταχύνει την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή ενός καινοτόμου εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Επίσης, αναπτύσσει και ένα προϊόν με βάση το πλάσμα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 για την αγορά της Αυστραλίας, με το οποίο θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπλοκές της COVID-19 που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς, ειδικότερα όσοι χρειάζονται μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.  Το νέο ερευνητικό προϊόν, το οποίο θα είναι γνωστό ως ανοσοσφαιρίνη Covid-19, αναπτύσσεται από την εταιρεία στις προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Broadmeadows της Βικτώρια.

Έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη βιοφαρμακευτική SAB Biotherapeutics, για την παραγωγή μιας καινοτόμου ανοσοθεραπείας για τον ιό SARS-CoV-2 και η παραγωγή αυτής της δυνητικής θεραπείας θα πραγματοποιηθεί χωρίς να χρειάζονται δωρεές πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Τέλος, η CSL Behring είναι από τα ιδρυτικά μέλη της CoVIg-19 Plasma Alliance, μιας πρωτοποριακής συμμαχίας που ξεκίνησε με στόχο την ανάπτυξη μίας πιθανής θεραπείας έναντι της νόσου Covid-19 με βάση το πλάσμα. Παράλληλα, η συμμαχία θα υποστηρίξει τις κυβερνήσεις των χωρών στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τη σημερινή πανδημία.

Ανθή Αγγελοπούλου