Skip to main content

Κύπρος – Κροατία συντονίζουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κροάτη ομόλογό του κ. Vili Beros είχε το Σάββατο το απόγευμα ο υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την οποία συζήτησαν και συντόνισαν τις ενέργειές τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επιδημία του κορωνοϊού. Η επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο σειράς επαφών που πραγματοποιεί ο Κροάτης υπουργός με όλους τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ιωάννου ανέλυσε στον κ. Beros το πλάνο δράσης και τα πρωτόκολλα που ετοίμασε η Κύπρος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τη διερεύνηση του ύποπτου περιστατικού που εντοπίστηκε στην Κύπρο.

Ο κ. Beros ανέφερε ότι οι ενέργειες που εφάρμοσε η Κύπρος είναι οι ενδεδειγμένες σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες οδηγίες από τους αρμόδιους Οργανισμούς.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., εάν και εφόσον κριθεί αναγκαία η πραγματοποίησή της από την Κροατική Προεδρία ή τα άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τους υπουργούς Υγείας των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε., μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας επικοινωνίας, με κύριο στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από τα κράτη-μέλη για τον χειρισμό της επιδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.