Skip to main content

Η κάνναβη έχει ευεργετικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου

Διχογνωμία επικρατεί αναφορικά με τη χρήση κάνναβης στην ιατρική. Πριν λίγο καιρό μια έρευνα που έγινε στο το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αξιολόγησε την ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων και οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την κάνναβη δεν μπορούν να στηρίξουν τη χρησιμότητά της στην ιατρική.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη που έγινε απο τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA) σε συνεργασία με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «PLOS Biology», επεσήμανε ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να ξεχωρίσουν τα ιατρικά οφέλη της κάνναβης από τις παραισθησιογόνες επιδράσεις της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,  το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, γνωστό ως THC, μειώνει την ανάπτυξη των όγκων στους ασθενείς με καρκίνο.

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και τα ευρήματά της αποκάλυψαν το THC προκαλεί μεν απώλεια της μνήμης και άγχος ωστόσο, προκαλεί και ανακούφιση του πόνου. Όπως διαπίστωσαν, όταν μπλοκαριστεί, το THC εξακολουθεί να ασκεί ευεργετικές επιδράσεις, χωρίς τη δυσλειτουργία της μνήμης. Η επαναστατική αυτή ανακάλυψη θα ανοίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, δρόμους για την παραγωγή νέων ασφαλών θεραπειών με βάση την κάνναβη, που δε θα προκαλούν όμως αλλοιώσεις στη διάθεση, την αντίληψη ή τη μνήμη.