Πολύ γρήγορη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στην εργασία υπόσχεται η νέα μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο Colorectal Dis. 2016, και αφορούσε 250 ασθενείς με χρόνια κύστη κόκκυγα, η αποτελεσματικότητα της νέας επεμβατικής θεραπείας με την ονομασία EPSiT, προσφέρει στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο γρήγορη ανάρρωση.
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία με την οποία οι ιστοί δέχονται την μικρότερη καταπόνηση και η οποία, συνδυάζει την μικρή απώλεια ιστού, την ελάχιστη μετεγχειρητική νοσηρότητα, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, γρήγορη ανάρρωση και μηδενική πιθανότητα επαναληπτικής επέμβασης.
Η μελέτη ή οποία έγινε σε κέντρο χειρουργικών επεμβάσεων του παχέος εντέρου, εστίασε στο θέμα της επούλωσης των πληγών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βραχυπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των επεμβάσεων με τη μέθοδο EPSiT, όπως ο χρόνος επούλωσης, το ποσοστό νοσηρότητας και το ποσοστό υποτροπής καθώς και η ποιότητα ζωής των ασθενών μετά την επέμβαση είναι .
Όπως διαπίστωσαν η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος και παρέχει καλύτερα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από άλλες τεχνικές που είναι πιο επεμβατικές. Συνδέθηκε δε με γρήγορη ανάκαμψη και καλή ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από την υποβολή τους σε αυτήν.
Αναλύοντας τη μέθοδο ο Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, σημείωσε ότι η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος με laser ή RF έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους, καθώς διενεργείται με τοπική αναισθησία, είναι αναίμακτη, ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε μόλις 20-30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση, ούτε καν νοσηλεία, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα.
Η θεραπεία, όπως λέει με την μέθοδο EPSiT περιλαμβάνει τη διαγνωστική και τη χειρουργική φάση, οι οποίες είναι ολιγόλεπτες και διενεργούνται ταυτόχρονα. Στην πρώτη πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της κύστης και των διακλαδώσεών της, με την τοποθέτηση ειδικού συριγγοσκόπιου έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε HD οθόνη. Ενώ, στη δεύτερη φάση, γίνεται εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού, πλύση του πόρου και αναρρόφηση του σαθρού επιθηλίου που έχει ήδη αφαιρεθεί. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Αναφορικά με τις μετεγχειρητικές ανάγκες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες όπως λέει ο γιατρός. Για το λόγο αυτό η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και λίγο πριν από τις διακοπές, καθώς δεν δημιουργεί τομή, δεν υπάρχουν ράμματα κι έτσι δεν απαιτούνται αλλαγές.
Αναφορικά με τις μετεγχειρητικές ανάγκες, είναι σχεδόν ανύπαρκτες όπως λέει ο γιατρός. Για το λόγο αυτό η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και λίγο πριν από τις διακοπές, καθώς δεν δημιουργεί τομή, δεν υπάρχουν ράμματα κι έτσι δεν απαιτούνται αλλαγές.
Σύμφωνα με τον Δρ. Ξιάρχο η μέθοδος δεν εγείρει καμία ανησυχία ενώ, υπερπηδά τα εμπόδια που υπήρχαν με την παλαιού τύπου τεχνική.