Skip to main content

Με συντονισμένες προσπάθειες θα καταπολεμήσουμε τη μάστιγα των ναρκωτικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους, η οποία καθιερώθηκε το 1987, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου επισημαίνει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών διογκώνεται συνεχώς.

Όπως λέει, η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και η εξάρτηση από αυτές έχει λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις. Πάνω από 250 εκατομμύρια πολιτών σε όλο των κόσμο εκ των οποίων 88 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών ενώ η παγκόσμια αγορά των παράνομων ναρκωτικών ανέρχεται στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια και η ευρωπαϊκή αγορά στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η 26η Ιουνίου, σύμφωνα με την  Δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου, πρέπει να αποτελεί την αρχή της εκκίνησης μιας νέας προσπάθειας, που θα στηρίζεται στην εμπειρία και στην επικαιροποιημένη επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς και στην εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών πρέπει να υπάρξουν ισχυρές πολιτικές που να στηρίζονται:

  • Στην μετατόπιση του βάρους από τις κατασταλτικές πολιτικές σε αυτές της προσέγγισης της δημόσιας υγείας
  • Στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Σε στοχευμένη προστασία των νέων από τα ναρκωτικά, προωθώντας τον υγιή τρόπο ζωής τους και τον ασφαλή τρόπο ανάπτυξης τους
  • Σε επικεντρωμένα προγράμματα πρόληψης σε ειδικούς πληθυσμούς
  • Στο δικαίωμα όλων σε θεραπεία ιδίως των γυναικών και των παιδιών
  • Σε εντατικοποίηση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης
  • Στις συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Δρ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου αύξησης των νέων ψυχοδραστικών ουσιών, της κατάχρησης των συνταγογραφούμενων ψυχοδραστικών φαρμάκων αλλά και στον ρόλο του διαδικτύου.

«Η ημέρα αυτή στοχεύει στο να υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον κόσμο πως οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών με νέα μοντέλα λήψης αποφάσεων και χάραξης στρατηγικής που να αντανακλά τις εξελίξεις της πολιτικής, της επιστήμης και της κοινωνίας» σημειώνει η Δρ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου και συμπληρώνει. «Ενώ, για να ανταποκριθούμε ως χώρα στη μάστιγα των ναρκωτικών απαιτείται όπως λέει, συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των οργανισμών, δομών και υπηρεσιών και της κοινωνίας».