Skip to main content

Ο έρπης πιθανόν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του Alzheimer

Ο ιός του έρπητα που υπάρχει στο σώμα πολύ καιρό μετά την εμφανή μόλυνση μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην παθογένεση της νόσου του Alzheimer, λένε οι ερευνητές. Η μελέτη με τίτλο“Multiscale Analysis of Independent Alzheimer’s Cohorts Finds Disruption of Molecular, Genetic, and Clinical Networks by Human Herpesvirus”  παρουσιάστηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Neuron, χθες Πέμπτη 21 Ιουνίου.

Για αυτή την τελευταία μελέτη, η ομάδα ερευνητών εξέτασε τους ιστούς του εγκεφάλου από 622 άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ μετά το θάνατό τους και 322 άτομα που δεν είχαν νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση αποκάλυψαν συγκεκριμένους ιούς έρπητα στους εγκεφάλους των ανθρώπων με νόσο του Alzheimer. Οι HHV-6A και HHV-7 ήταν δύο από τις μορφές του ιού που παρατηρήθηκαν μέσα στους εγκεφάλους των ατόμων  που είχαν νόσο Alzheimer.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι οι ιογενείς λοιμώξεις θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη νόσο του Alzheimer. Ο HSV-1 για παράδειγμα που προκαλεί κρύες πληγές έχει μελετηθεί για την παρουσία του σε περιπτώσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ο Sam Gandy, συγγραφέας της μελέτης, νευρολόγος, ειδικός της νόσου του Αλτσχάιμερ στη Σχολή Ιατρικής του Ichan στο όρος Sinai, δήλωσε ότι τα αντισώματα anti-HSV-1 έχουν μελετηθεί σε αυτούς τους ασθενείς και η παρουσία τους υποδεικνύει ότι το άτομο αυτό έχει κάποια στιγμή στη ζωή του «συναντηθεί» με αυτόν τον ιό. Όπως είπε, αυτή η νέα μελέτη, έδειξε ότι τα ιικά γονίδια V6 και HHV-7 υπήρχαν ακόμα στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ, αφού πέθαναν.

Ο Ben Readhead, επίσης ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε ότι ο σκοπός αυτής ήταν να αποκρυπτογραφήσουν περισσότερο την ασθένεια για να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν καλύτερα. Τα ιικά γονίδια, όπως είπε, ήταν ένα τυχαίο εύρημα αλλά εξαιρετικά σημαντικό που έπρεπε να αναλυθεί περαιτέρω. 

Όπως τόνισε ο ερευνητής, τους εξέπληξε το γεγονός, ότι ελέγχοντας τα δείγματα του εγκεφάλου που πήραν από την «τράπεζα εγκεφάλου» Mount Sinai Brain Bank, και από άλλες «τράπεζες εγκεφάλου» διαπίστωσαν ότι είχαν τα ίδια ευρήματα.

Ο Joel Dudley, ο τρίτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής γενετικής και γονιδιωματικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, είπε ότι αυτά τα ευρήματα ήταν η «μεγάλη επιβεβαίωση» των όσων ήδη γνώριζαν ή τουλάχιστον υποψιάζονταν οι επιστήμονες, αναφορικά με τη σχέση των ιών με τη νόσο του Alzheimer. Ενώ, εξήγησε ότι όπως και πολλά άλλα επιστημονικά πειράματα, ήταν και αυτό ένα τυχαίο εύρημα. 

Οι ερευνητές λένε ότι και οι δύο αυτοί ιοί είναι πολύ συνηθισμένοι και σχεδόν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 ετών έχουν τουλάχιστον έναν από τους δύο στο αίμα τους αλλά οι ιοί αυτοί παραμένουν αδρανείς εντός του σώματος. 

Ωστόσο, τόνισαν ότι η σύνδεση μεταξύ του ιού στο αίμα και της ενεργοποίησης των γονιδίων του Alzheimer και η διέγερση της νόσου εξακολουθεί να μην είναι καλά κατανοητή. Τόνισαν μάλιστα, ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες κατευθύνσεις έρευνας για τη θεραπεία της νόσου, γι’  αυτό είναι απαραίτητο να διεξαχθούν πιο λεπτομερείς μελέτες στο μέλλον.