Skip to main content

Οι διαταραχές ύπνου φαίνεται να είναι το πρώτο σημάδι σοβαρών νευρολογικών ασθενειών

Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνά το πρώτο σημάδι σοβαρών νευρολογικών ασθενειών. Γι’ αυτό οι νευρολόγοι πρέπει να ερευνούν εκτενώς για την ποιότητα του ύπνου των ασθενών τους. Αυτό τονίστηκε από ειδικούς στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Λισαβόνα. Στις σπάνιες νευροανοσολογικές νόσους, οι νόσοι του ύπνου και η αϋπνία παίζουν επίσης συχνά σημαντικό ρόλο.

Εάν οι ασθενείς αναφέρουν ότι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, είναι κουδούνι συναγερμού που θα πρέπει να αφυπνίσει τους νευρολόγους. Αυτές οι παθήσεις είναι συχνά ένα πρώτο σημάδι σοβαρών νευρολογικών παθήσεων. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την ανώμαλη συμπεριφορά του ύπνου αλλά και για την υπερβολική υπνηλία ή την αϋπνία. «Τα 2/3 του πληθυσμού που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου REM αναπτύσσουν κάποια στιγμή νόσο του Parkinson, άνοια ή ατροφία πολλαπλών συστημάτων», ανέφερε ο Dr Konstanze Philipp (Munster) στο 4ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (EAN) στη Λισαβόνα.

Ο Δρ. Philipp επεσήμανε ότι οι ειδικοί, πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση τους σε αυτό το θέμα καθώς, η έγκαιρη ανίχνευση στο μέλλον θα μπορούσε να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, υπάρχει η ελπίδα ότι οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την έκρηξη της νόσου του Πάρκινσον, υπό την προϋπόθεση ότι η θεραπεία αρχίζει πολύ νωρίς.

«Ενεργός» κατά τον ύπνο – πιθανό σημάδι της αυτοάνοσης ασθένειας

Η αϋπνία ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να υποκρύπτουν σπάνιες νευροανοσολογικές ασθένειες που προκαλούνται από αντισώματα. Ο Δρ. Philipp ανέφερε αυτό το σημείο στο συνέδριο EAN για παραδείγματα 3 περιπτώσεις.

Περίπτωση 1: Ένας 69χρονος άνδρας ανέφερε ότι πρόσφατα ήταν πολύ δραστήριος στον ύπνο του, με αποτέλεσμα  να πέσει από το κρεβάτι δύο φορές. Συνέχισε να λέει ότι ο ύπνος του δεν ήταν πλέον ξεκούραστος και ότι συνέχιζε να κοιμάται ακούσια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λίγους μήνες αργότερα, ο άντρας ανέπτυξε ανωμαλίες στο βάδισμα, είχε προβλήματα οφθαλμικής κίνησης και κινητικές διαταραχές που προκαλούσαν χολαγγειοπάθεια, οι οποίες συνεπάγονταν ακούσιες, σπασμωδικές και ακανόνιστες κινήσεις. Το άτομο αυτό διαγνώστηκε με μια αυτοάνοση διαταραχή που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μερικά χρόνια, δηλαδή, τη νόσο anti-IgLON5 ή η αυτοάνοση εγκεφαλοπάθεια με παραϋπνία και αποφρακτική άπνοια ύπνου. 

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η αϋπνία ως αρχικά σημάδια

Περίπτωση 2: Μετά από μακρά έρευνα, διαγνώστηκε ένας 33χρονος άνδρας με εγκεφαλίτιδα αντισωμάτων Ma2 που προκλήθηκε από όγκο μικροβιακών κυττάρων.

Ένα με ενάμιση χρόνο πριν από τη διάγνωση, ο νεαρός άνδρας υπέφερε από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπναγωγικές παραισθήσεις και παράλυση ύπνου. Μόνο όταν ένα εργαστήριο ύπνου διαπίστωσε ότι είχε ναρκοληψία προερχόμενη από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι γιατροί του άρχισαν να μηδενίζουν το πραγματικό πρόβλημα και τη σωστή διάγνωση. 

Χρόνια αϋπνία

 Περίπτωση 3: Για έναν ασθενή ηλικίας 51 ετών, οι διαταραχές ύπνου ήταν επίσης τα πρώτα σήματα μιας σοβαρής νευροανοσολογικής νόσου. Έπασχε από αϋπνία για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν διάφορα μυϊκά συμπτώματα όπως μυαλγία, κράμπες και συσπάσεις. Στο σημείο αυτό οι γιατροί του τελικά διέγνωσαν ότι είχε σύνδρομο Morvan, έναν τύπο αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας.

Ο Δρ. Philipp έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους επιστήμονες να ρωτούν τους ασθενείς τους για τα προβλήματα ύπνου που έχουν και να προσπαθούν να τεκμηριώσουν τη διάγνωση τους γιατί η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη, ειδικά για νευροεκφυλιστικές διαταραχές.