Skip to main content

Θεραπεία για το λέμφωμα μπορεί να είναι λύση και για την υπογονιμότητα των γυναικών

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με Λέμφωμα Hodgkin’s, που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με το φαρμακευτικό σχήμα ABVD (αδριαμυκίνη, μπλεομυκίνη,  βιμπλαστίνη και δακαρβαζίνη), είχαν έως δεκαπλάσια ωάρια σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά αποτελούν πολύ ευχάριστα νέα για τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα γονιμότητας.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction» αναφέρει ότι ο ιστός από τις ωοθήκες των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ABVD έδειχνε υγιής και σε παρόμοια κατάσταση με τον ιστό των υγιών γυναικών. Αν και τα έξτρα ωάρια βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των ωοθυλακίων, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της δημιουργίας τους καθώς και να βρουν τρόπο να τα ωριμάσουν.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν τα ωάρια στην τωρινή φάση τους είναι λειτουργικά για γονιμοποίηση.

Και μπορεί το μήνυμα της μελέτης να είναι ενθαρρυντικό για τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα γονιμοποίησης, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση απέχει αρκετά από την όποια εφαρμογή του στην κλινική πράξη, τόσο για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου και επιθυμούν να προστατεύσουν τη γονιμότητά τους, όσο και για εκείνες που θα ήθελαν να την παρατείνουν για διάφορους λόγους.

Για το λόγο αυτό η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο ασφαλή και κατάλληλη μέθοδο έως ότου οι επιστήμονες καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τα ευρήματα της μελέτης που έκαναν.

Όπως διευκρινίζει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και την Λαπαροσκοπική Χειρουργική Δρ. Χλαρης Χηνιάδης, η μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), δηλαδή την αποφυγή της βλαπτικής δημιουργίας κρυστάλλων κατά την απόψυξη, δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρατείνουν την γονιμότητα της γυναίκας για όσο αυτή θέλει. Έτσι με τη μέθοδο αυτή όποια γυναίκα θέλει μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της (ή και τμήμα των ωοθηκών της) τα οποία μπορούν να γονιμοποιηθούν είτε με σπέρμα δότη, είτε του συντρόφου της και στην συνέχεια α δημιουργηθέντα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς κύησης.

Με την προηγούμενη τεχνολογία το ποσοστό επιτυχίας ήταν κάτω από 10%, με τη νέα μέθοδο η επιτυχία κυμαίνεται από το 30-35%. Σημαντική προϋπόθεση γι αυτό είναι η καλή ποιότητα των ωαρίων, που σημαίνει ότι η γυναίκα καλό θα είναι να καταψύξει το γενετικό της υλικό σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία.

Η κατάψυξη ωαρίων αφορά τις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, θεραπείες που πολλές φορές βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ωαρίων, τις γυναίκες που έχουν προβλήματα υγείας και παίρνουν φαρμακευτική αγωγή επί σειρά ετών, τις γυναίκες καριέρας οι οποίες λόγω αυξημένων υποχρεώσεων κάνουν παιδί σε μεγάλες ηλικίες, τι γυναίκες που δεν έχουν σταθερή σχέση ή γάμο και τις γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τέλος, ο γιατρός σημειώνει ότι στις γυναίκες των οποίων έχει αφαιρεθεί η μήτρα τα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα παρένθετης μητέρας, η οποία θα κυοφορήσει το έμβρυο και θα το δώσει στους βιολογικούς γονείς μετά τη γέννα.

Ενώ, όσον αφορά τη γονιμοποίηση των γυναικών που δεν έχουν παντρευτεί, ο γιατρός ενημερώνει ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία της χώρας μας, που επιτρέπει σε να χρησιμοποιήσουν τα ωάρια τους και να τα γονιμοποιήσουν με σπέρμα δότη για να αποκτήσουν μωρό.