Skip to main content

Καλύτερο περιβάλλον σημαίνει ποιότητα τροφών και καλύτερη υγεία

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την ανάγκη ένταξης στην καθημερινότητά μας της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, τονίζει το Ινστιτούτο Prolepsis με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται 5 Ιουνίου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζει και την ποιότητα στην τροφή μας

Όμως, η συστηματική εκμετάλλευση του πλανήτη για την παραγωγή της τροφής σε συνδυασμό με την εκτενή χρήση φυτοφαρμάκων, αποτελεί σήμερα έναν από τους βασικούς παράγοντες που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή. Ειδικά, η αλματώδης αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς ευθύνεται για την απελευθέρωση στο περιβάλλον σημαντικής ποσότητας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (19% επί του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί σχεδόν 5 φορές τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο έχει διπλασιαστεί η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος (από 20 κιλά / έτος το 1961, έφτασε στα 43 κιλά /έτος το 2014 ανά άτομο).

Και ενώ, η κατανάλωση κρέατος και προϊόντων ζωικής προέλευσης θεωρήθηκε ένδειξη ευημερίας, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος και – ιδιαίτερα του επεξεργασμένου –  είναι κυρίως αρνητικές. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου. 

Η ανθυγιεινή διατροφή παράγοντας θνησιμότητας

Η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες θνησιμότητας και νοσηρότητας για τον άνθρωπο και παράλληλα επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Τα κράτη δυστυχώς, αδυνατούν να αντισταθούν στις πιέσεις των συμφερόντων εταιρειών που παράγουν και διακινούν προϊόντα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον.

Οικουμενικό πρότυπο διατροφής

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να προωθηθούν πολιτικές, παρεμβάσεις και καινοτομίες που προωθούν την υγιεινή διατροφή και ταυτόχρονα δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση, 37 κορυφαίοι επιστήμονες από 16 χώρες που συνθέτουν την επιτροπή EAT – Lancet σχεδίασαν ένα οικουμενικό πρότυπο διατροφής, στο πλαίσιο ενός συστήματος βιώσιμης παραγωγής των τροφίμων.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η παγκόσμια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2050 και η κατανάλωση τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 50%.