Μια νέα μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπιστώνει ότι τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από τροφική αλλεργία από τα παιδιά που δεν έχουν (autism spectrum disorder – ASD).
Ο Wei Bao, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του UI της Αϊόβα και ο ένας συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι το εύρημα αυτό επί της ουσίας προσθέτει ένα ακόμα σοβαρό στοιχείο στα όσα γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, και υποδηλώνει την ανοσολογική δυσλειτουργία ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του αυτισμού. «Είναι πιθανό οι ανοσολογικές διαταραχές να έχουν διαδικασίες που αρχίζουν νωρίς στη ζωή τους, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κοινωνική λειτουργία, οδηγώντας στην ανάπτυξη του αυτισμού» εξηγεί ο Dr Bao.
Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Network Open» της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας ανέλυσε τις πληροφορίες για την υγεία περίπου 200.000 παιδιών, που συγκεντρώθηκαν από την Έρευνα Εθνικής Υγείας (NHIS) των Η.Π.Α., μια ετήσια έρευνα των αμερικανικών νοικοκυριών που διεξήχθη από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 17 ετών και τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 1997 και του 2016.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 11,25% των παιδιών που διαγνώστηκαν με ASD έχουν τροφική αλλεργία, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από το 4,25% των παιδιών που δεν έχουν διαγνωστεί με ASD και έχουν τροφική αλλεργία.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Bao, η μελέτη δεν μπορούσε να προσδιορίσει την αιτιότητα αυτής της σχέσης, δεδομένου του παρατηρητικού της χαρακτήρα. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν πιθανούς δεσμούς όπως, αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν διαταραγμένη εγκεφαλική λειτουργία, ανωμαλίες του νευρικού συστήματος και αλλοιώσεις στο βιομετρικό έντερο. Και όπως είπε, όλες αυτές οι συνδέσεις δικαιολογούν μια περαιτέρω διερεύνηση.
«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πρώτη, η τροφική αλλεργία ή η ASD», λέει ο καθηγητής Bao, προσθέτοντας ότι μια άλλη διαχρονική μελέτη παρακολούθησης των παιδιών από τη γέννηση είναι απαραίτητη για να καθιερωθεί η χρονικότητα.
Αναφέρει μάλιστα, ότι προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση των αλλεργικών συνθηκών με την ASD επικεντρώθηκαν κυρίως στην αναπνευστική αλλεργία και την δερματική αλλεργία και οι μελέτες αυτές δεν έδωσαν βέβαια αποτελέσματα. Η νέα μελέτη έδειξε ότι το 18,73% των παιδιών με ASD υπέφεραν από αναπνευστικές αλλεργίες, ενώ μόνο το 12,08% των παιδιών χωρίς ASD είχαν τέτοιες αλλεργίες. Επίσης, το 16,81% των παιδιών με ASD είχαν αλλεργίες στο δέρμα, πολύ πάνω από το 9,84% των παιδιών χωρίς ASD.
«Αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας κοινός μηχανισμός που θα συνδέει διαφορετικούς τύπους αλλεργιών με την ASD», λέει ο Bao.
Ο καθηγητής Bao αναφέρει, ότι η μελέτη είναι περιορισμένη στο γεγονός ότι το NHIS εξαρτάται από τους ερωτώμενους να δηλώσουν οικειοθελώς τις συνθήκες υγείας τους, οπότε ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από ASD και έχουν αλλεργίες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.