Skip to main content

2 ώρες ορθοστασία την ημέρα βοηθά στην καλή υγεία

Η πολύ καθιστική εργασία και γενικότερα ο καθιστικός τρόπος ζωής έχουν επιδεινώσει πολύ την υγείας μας επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τσέστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine».

Ωστόσο το ίδιο επικύνδυνη είναι και η παρατεταμένη ορθοστασία όπως λένε οι ειδικοί, οι οποίοι προτείνουν μια σειρά ασκήσεων προκειμένου να βοηθήσουν στηνκαλυτέρευση της υγείας μας.

Όπως υπολόγισαν με μελέτες, το 75% του χρόνου εργασίας σε μια δουλειά γραφείου είναι καθιστικός. Από αυτόν τον χρόνο, σε ποσοστό πάνω από το 50% ο εργαζόμενος παραμένει σχεδόν καθηλωμένος στην καρέκλα του, χωρίς να σηκώνεται καθόλου.

Οι επιστήμονες προτείνουν οι εργαζόμενοι κα κάνουν συχνά διαλείμματα και να σηκώνονται για να περπατήσουν. Πιθανότατα όπως λένε, ο εργοδότης να βλέπει αυτή την κίνηση καχύποπτα, ως μια προσπάθεια λούφας από τη δουλειά, αλλά θα πρέπει να μην σκέφτεται έτσι καθώς αυτό θα κάνει ακόμα πιο αποδοτικό τον εργαζόμενο.

Όπως λένε, καλό θα είναι να εφευρίσκονται πράγματα μέσα στο γραφείο που να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να σηκώνονται όπως το να γίνεται μια σύσκεψη όρθια έτσι θα ξεκουράζει το σώμα του από τις πολλές ώρες καθισιού. Μην ξεχνάμε ότι η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, και με κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης, ότι η παρατεταμένη στατική ορθοστασία, χωρίς να κινείται ο εργαζόμενος, μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το καθισιό και να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς πόνους και κόπωση.