Skip to main content

Οι «επιπλοκές» από μια φαρμακευτική αγωγή είναι συχνές σε ηλικιωμένους αλλά μπορούν να αποφευχθούν 

Η όποια “επιπλοκή” που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή διαπιστώθηκε ότι είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να αποφευχθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι «επιπλοκές» που μπορεί να προκληθεί από τα φάρμακα είναι κοινή στους ηλικιωμένους μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική χρήση των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης. Στη μελέτη η οποί δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Clinical Pharmacology» διαπιστώθηκε ότι, η βλάβη που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει  1 στους 3 ηλικιωμένους ενήλικες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, εκ των οποίων όμως, το 50% πιθανόν να αποφευχθεί.

Στη μελέτη 1280 ηλικιωμένων από 5 νοσοκομεία στη Νότια Αγγλία, διαφάνηκε ότι η αποτυχία να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακα τους, στο 1/4 των περιπτώσεων συνδέεται με τις επιπλοκές από τη φαρμακευτική αγωγή. Το κόστος για το NHS (Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) από τις “επιπλοκές”  σε ηλικιωμένους ενήλικες υπολογίστηκε σε 396 εκατομμύρια λίρες στερλίνες, εκ των οποίων πάνω από το 90% οφείλεται σε επανα-εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Rajkumar, επικεφαλής ερευνητής και πρόεδρος της Geriatrics and Stroke Medicine στο Brighton και το Sussex Medical Σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι η χρήση των φαρμάκων στον  γηράσκοντα πληθυσμό αυξάνεται ραγδαία και όπως είπε, «είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε την ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών για τη βλάβη που συνήθως προκαλούν τα φάρμακα».

Ενώ, συμπλήρωσε ότι «Η ανάλυση κινδύνου/οφέλους είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη στον ηλικιωμένο πληθυσμό, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται σε στενή συνεργασία με τους ασθενείς και τους φροντιστές με μια προσωρινή ημερομηνία διακοπής και με την παρακολούθηση της ορθής χρήσης και των ανεπιθύμητων ενεργειών».