Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, σε 122 άτομα, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και σε τεστ σκέψης και μνήμης, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας και άλλων placebo σνακ επηρεάζει σημαντικά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Για τις ανάγκες της μελέτης, κάθε άτομο πήρε από 1 κιλό μαύρης σοκολάτας για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους, το οποίο ήταν με τέτοιο τρόπο τυλιγμένο, έτσι ώστε να μη γνωρίζουν τι γεύονταν.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωσαν σοκολάτα, περιεκτικότητας 60% σε κακάο, είχαν μεγαλύτερη εγρήγορση και ικανότητα προσοχής, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν τα placebo σνακ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, προσφέρει όταν την καταναλώσει κανείς το απόγευμα που ο οργανισμός αρχίζει να «πέφτει» από την ένταση όλης της ημέρας, θα αποκτήσει εγρήγορση και ικανότητα συγκέντρωσης. Επεσήμαναν ωστόσο ότι μια μπάρα σοκολάτας με ζάχαρη και γάλα, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα. Και επειδή η μαύρη σοκολάτα αυξάνει όπως είδαν την αρτηριακή πίεση οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν μια μπάρα σοκολάτας που θα μπορούσε να δίνει ώθηση στον οργανισμό, χωρίς όμως να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Έκαναν ένα πείραμα, συνδυάζοντας σοκολάτα με 60% κακάο με το αμινοξύ L-theanine, το οποίο περιέχεται στο πράσινο τσάι και είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Είδαν ότι όντως ρίχνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, στα άτομα που κατανάλωσαν τη μαύρη σοκολάτα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος ο συνδυασμός σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και L- theanine, που κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη συγκέντρωση και εγρήγορση του μυαλού.