Σημαντικά ευρήματα για τη συμπεριφορά των παιδιών έδειξαν τελευταίες έρευνες που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για την παχυσαρκία στην Πράγα. Μία εξ αυτών η οποία συμπεριέλαβε 32 χώρες αναφορικά με την παιδική παχυσαρκία, έδειξε ως «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία την Ιρλανδία, όπου πάνω από το ένα τέταρτο, δηλαδή ποσοστό 27,5% των παιδιών έως 5 ετών είναι υπέρβαρα. Ακολουθούν η Βρετανία με 23,1%, η Αλβανία με 22%, η Γεωργία με 20%, η Βουλγαρία με 19,8% και η Ισπανία με 18,4%. Οι χώρες με το μικρότερο πρόβλημα είναι το Καζακστάν με 0,6%, η Λιθουανία με 5,1% και η Τσεχία με 5,5%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπέρβαρο είναι το άτομο με δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) 25 έως 30 και παχύσαρκο αν ο δείκτης υπερβαίνει το 30.
Δεύτερη έρευνα που έγινε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, και ανέλυσε στοιχεία 9.000 μαθητών έδειξε ότι μόνο το 56% των παχύσαρκων παιδιών ολοκλήρωσαν έναν 12ετή κύκλο σπουδών (κατώτερη και μέση εκπαίδευση), του 76% των παιδιών με κανονικό βάρος. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης κα Εμίλια Χάγκμαν, το φύλο, η εθνότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν παίζουν ρόλο στο αν ένα παιδιά θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. Αντίθετα, σημαντικό ρόλο παίζει ο εκφοβισμός των παχύσαρκων παιδιών καθώς είναι αυτός που αυξάνει την πιθανότητα να παρατήσουν το σχολείο.
Μια τρίτη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Μεγάλη Βρετανία, σε δημοτικά σχολεία, έδειξε ότι ακόμα και τα 6χρονα παιδιά δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πίνκι Σαχότα, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, περίπου 1/5 του συνόλου, δεν ήταν ικανοποιημένα με το σώμα τους, με τα κορίτσια να δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τα αγόρια. .
Τέλος, μια ακόμα μελέτη επί του θέματος που έγινε στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη που θηλάζονται επί ένα 6μηνο μετά τη γέννα είναι πιο προστατευμένα στο να παρουσιάσουν ως παιδιά παχυσαρκία από τα αυτά που πίνουν γάλα από μπουκάλι. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης κα Ρεβέκα Τζόουνς ο θηλασμός ενός μωρού, το προστατεύει σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τα βρέφη που θηλάστηκαν είχαν 15% έως 20% μικρότερο κίνδυνο να εξελιχθούν αργότερα σε παχύσαρκα.