Skip to main content

Η ιογενής λοίμωξη στη μήτρα ευθύνεται για συμπεριφορικές ανωμαλίες στα μωρά

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μία ιδιαίτερη μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Saskatchewan (USask), σε αρουραίους (αρσενικούς και θηλυκούς), των οποίων η μητέρα είχε παρουσιάσει ιική μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έδειξε ότι τα νεογέννητα είχαν ασυνήθιστα συμπεριφορικές αλλοιώσεις που οδήγησαν σε αυτισμό ή σχιζοφρένεια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eNeuro, και σύμφωνα με τα ευρήματα οι νεαροί ενήλικοι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε ιογενή λοίμωξη από τη μήτρα της μητέρας τους εμφάνισαν μη φυσιολογική συμπεριφορά, υποδηλώνοντας συγκεκριμένες αλλαγές στον εγκέφαλο.

Η έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή φυσιολογίας του John Howland στο Κολέγιο Ιατρικής και υποδηλώνει ότι η φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταβάλλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των αγέννητων απογόνων και μπορεί να τις προδιαθέσει σε ψυχιατρικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και συνδέουν την έκθεση στη φλεγμονή στη μήτρα της μητέρας με αυξημένα ποσοστά ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης τους μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας αργότερα στη ζωή τους.

Η σχιζοφρένεια, μια σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας στην ενήλικη ζωή μπορεί να φθάσει το 3% μεταξύ εκείνων των οποίων οι μητέρες έπασχαν από γρίπη στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης τους.

Οι εκτεταμένες δοκιμές στους αρουραίους που εκτέθηκαν σε ιό στη μήτρα έδειξαν ότι οι νεαροί ενήλικοι απόγονοι είχαν μειωμένη μνήμη στην εργασία τους και μεταβαλλόμενες αντιδράσεις φόβου, υποδηλώνοντας ότι οι πτυχές της γνώσης τους άλλαξαν.
Ήταν επίσης λιγότερο κοινωνικοί από άλλους αρουραίους, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι μητέρες δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ομάδα του καθηγητή Howland μελετά την επίπτωση της ανοσοποιητικής ενεργοποίησης της μητέρας για χρόνια και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς απογόνους, που εκτέθηκαν στη φλεγμονή ενώ ήταν στη μήτρα. Ενώ, να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει ιστορικά διεξαχθεί κυρίως σε αρσενικά.

Πηγές:
https://www.usask.ca/    
https://www.news-medical.net/news/20190502/Viral-infection-in-utero-associated-with-behavioral-abnormalities-in-offspring.aspx