Skip to main content

Συμμετοχή σε ελληνική έρευνα για άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν στην έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από ελληνική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Wolverhampton στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, τηλ.: 210-8237302 & 6974065749 , ή να στείλουν email στο [email protected].

Η έρευνα αφορά νοσούντες με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) και θα μελετήσει την επίδραση της άσκησης στην καρδιακή και πνευμονική τους λειτουργία .

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, έχει διαμορφωθεί βάση διεθνών προτύπων και δεν επηρεάζει ή επηρεάζεται από την αγωγή ή φροντίδα που λαμβάνεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μέχρι σήμερα μελέτες για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα έχουν δείξει ότι η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αντιμετώπισης της νόσου και η εξατομικευμένη εφαρμογή της, βάσει των συγκεκριμένων αναγκών του εκάστοτε νοσούντα, τη συνιστά ως ασφαλέστερη μέθοδο για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του. Ειδικότερα, η άσκηση δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ούτε προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει και στη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο νοσοκομείο και της διάρκειας νοσηλείας των νοσούντων.

Τα οφέλη από την άσκηση είναι αναρίθμητα

  1. Μείωση των επιπέδων φλεγμονής,
  2. Ελάττωση του πόνου,
  3. Επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου,
  4. Βελτίωση του αισθήματος κόπωσης, 
  5. Ελάττωση του ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου,
  6. Αύξηση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου,
  7. Βελτίωση της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας  του σώματος, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής

Σημαντικός ο ρόλος των ασθενών

Στο διεθνές γίγνεσθαι, οι ασθενείς έχουν πλέον αντιληφθεί την αξία της συμμετοχής τους στις μελέτες, καθώς με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στη βελτίωση των κατευθυντήριων οδηγιών, με αποτέλεσμα να αλλάζει αξιοσημείωτα ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και κατ’ επέκταση η υγεία και η ποιότητα ζωής τους.

Ωστόσο,  στην Ελλάδα οι ασθενείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, τόσο σε θέματα έρευνας, όσο και για τη σημασία της άσκησης, με αποτέλεσμα να παραμένουν σωματικά αδρανείς. Με έναυσμα αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της μελέτης αυτής να αλλάξουν το τοπίο στην αντιμετώπιση της νόσου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πράξη ευθύνης και μας αφορά όλους.