Skip to main content

Μειώνονται τα συνολικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού στην Ε.Ε.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου προέβλεψαν ότι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού θα μειωθούν φέτος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με εξαίρεση την Πολωνία.

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις του ιταλού επιδημιολόγου Carlo La Vecchia και των συναδέλφων του, τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού θα μειωθούν κατά σχεδόν 9% σε ολόκληρη την ΕΕ, σε σύγκριση με τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν το 2014. Ωστόσο, στην Πολωνία, το ποσοστό θα αυξηθεί λίγο περισσότερο από 2%.

Όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Oncology», η ομάδα αξιολόγησε τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στο σύνολό της σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Αξιολόγησαν επίσης τις 6 μεγαλύτερες χώρες – το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία – για μεμονωμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του στομάχου, των εντέρων, της μήτρας, των ωοθηκών, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και της λευχαιμίας.

Από τις 6 μεγαλύτερες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πτώση των θανάτων από καρκίνο του μαστού το 2019, στο 13%.

Ακολουθεί η Γαλλία, το 10%, η Γερμανία (9%), η Ιταλία (7%) και η Ισπανία (5%). Ωστόσο, για την Πολωνία, οι συντάκτες προβλέπουν αύξηση κατά 2%.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε πρότυπα θνησιμότητας βάσει ηλικίας και ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων από καρκίνο του μαστού εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω του αυξανόμενου ηλικιωμένου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον LaVecchia, το 2014 υπήρξαν 92.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη και το 2019 προβλέπονται να φτάσουν τις 92.800.Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της νόσου θα συνεχίσει να αυξάνεται, με επακόλουθες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το κόστος για την κοινωνία.

Η μείωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού οφείλεται σε εθνικά προγράμματα πρόληψης, προηγούμενη διάγνωση και βελτιωμένη διαχείριση και θεραπεία, εξηγεί ο επιδημιολόγος. Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών ηλικίας 50 έως 69 ετών – της ηλικιακής ομάδας που στοχεύει κατά κανόνα στην εξέταση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θνησιμότητας στις ηλικίες των γυναικών ηλικίας 50 έως 69 ετών θα μειωθεί κατά 16% το 2019 σε σύγκριση με το 2010 και το 2014. Αλλά στις γυναίκες ηλικίας 70 έως 79 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 6 %.

Ενώ συμπληρώνει, ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά μεταξύ του 2007 και του 2016, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να παρατηρηθούν οφέλη για όσους είναι ηλικίας 70 έως 79 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να επωφεληθεί από βελτιωμένες θεραπείες καθώς, άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να εμποδίσουν τη χρήση τους σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη προέβλεψε ότι το 2019 ο τυποποιημένος ρυθμός θανάτου από όλους τους καρκίνους θα μειωθεί κατά 6% στους άνδρες και κατά 3,6% στις γυναίκες σε σύγκριση με το 2014. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός θανάτων από όλους τους καρκίνους θα αυξηθεί κατά περίπου 4,8 %, από 1,35 εκατομμύρια το 2014 σε 1,4 εκατομμύρια το 2019.

Ο επικεφαλής συντάκτης του Annals of Oncology, Fabrice André, λέει ότι αν και είναι σαφές ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται στους περισσότερους καρκίνους, ο αυξανόμενος και γηράσκων πληθυσμός σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πεθάνουν από τον καρκίνο αυξάνεται. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βάρος για την κοινωνία και πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη των καρκίνων, κυρίως με τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που καπνίζουν και είναι υπέρβαροι.

Πηγές: 
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/esfm-rp1031519.ph
https://www.news-medical.net/news/20190320/Overall-rates-of-death-from-breast-cancer-are-falling-across-the-EU.aspx –  Sally Robertson, B.Sc