Skip to main content

Το παρασκήνιο πίσω από την αυτοκτονία του καρκινοπαθούς

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Γιατί καθυστέρησε το ΙΦΕΤ;

Η αυτοκτονία του καρκινοπαθούς από την Κρήτη συνεχίζει τα ταλανίζει την ελληνική κοινωνία λόγω της τραγικότητας που τη συνοδεύει καθώς ευθύνες δεν αποδόθηκαν ποτέ και σε κανέναν, αντίθετα «φορτώθηκε» το κρίμα στον ίδιο τον ασθενή που δεν προσήλθε στο ραντεβού του.

Το φάρμακο για το οποίο αυτοκτόνησε ο ασθενής είναι το etoposide inj

Ένα παλαιό αντινεοπλασματικό το οποίο ωστόσο χρησιμοποιείται σε πολλά σχήματα χημειοθεραπείας. Η εταιρεία που το διοχετεύει στην Ελλάδα είχε δηλώσει έγκαιρα την έλλειψη του στον ΕΟΦ και με τη σειρά του ο ΕΟΦ, με μικρή καθυστέρηση όπως λέει το ρεπορτάζ μας έδωσε εντολή έρευνας στο ΙΦΕΤ. Και κάπου εκεί δημιουργήθηκε ένα μικρό χάος.

Το ΙΦΕΤ προφανώς έψαξε να το βρει από δικούς του προμηθευτές και αφού πέρασε μια εβδομάδα και δεν το έβρισκε τότε άνοιξε την έρευνα περαιτέρω και όντως βρέθηκε από μια εταιρεία του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διοίκηση του ΙΦΕΤ έδωσε εντολή να μην αγορασθεί αν η τιμή ήταν ακριβή, γιατί έτσι κι αλλιώς θα το έφερνε σε λίγο καιρό η εταιρεία. Και το θέμα πάγωσε κυριολεκτικά όμως, καθώς μετά το τραγικό συμβάν στο ίδρυμα ακολούθησε ένας πανικός όπως λένε οι πληροφορίες με το προσωπικό να κλαίει και κάποιους ανωτέρους να τσιρίζουν.

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση

Ο υπουργός Υγείας μη έχοντας πλήρη εικόνα του τι συνέβη πραγματικά μέσα στο ΙΦΕΤ απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση προχθές στη Βουλή είπε: «Ο ασθενής δεν προσήλθε στο ραντεβού του στις 4 Μαρτίου και το φάρμακο τον περίμενε. Υπάρχει έλλειψη σε ετοποσίδη; Βεβαίως υπήρχε.

Όχι όμως ότι δεν έβρισκες το φάρμακο, ποτέ δεν έγινε αυτό. Και γιατί υπήρχε η έλλειψη; Διότι την ώρα που η παρτίδα πήγε να φορτωθεί για να έρθει στην Ελλάδα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι βρήκε σφάλμα στην παρτίδα και την απέσυρε.

Όχι για τις παράλληλες εισαγωγές που είπατε. Από το απόθεμα ασφαλείας που είχε η εταιρία δεν έμεινε ούτε ένας ασθενής χωρίς φάρμακο ετοποσίδης για το διάστημα που υπήρχε η έλλειψη».

Ωστόσο, η κόρη του ασθενή που αυτοκτόνησε μιλώντας στο NEWS 24/7 στις 12 Μαρτίου και στο συνάδελφο Νίκο Γιαννόπουλο είπε ότι όντως το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου όμως, αν βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο.

Σύμφωνα με το άρθρο η ογκολόγος είχε πει ότι το φάρμακο είναι εξαντλημένο και, αν δεν βρισκόταν, θα έπρεπε να ακυρωθεί το ραντεβού όπως και, αναγκαστικά, έγινε. Όμως, όπως εξήγησε στο συνάδελφο η κόρη του εκλιπόντος «την Παρασκευή 1η Μαρτίου μιλούσα με τις γιατρούς του νοσοκομείου και μου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε ούτε στο νοσοκομείο.

Εμείς δεν το βρίσκαμε πουθενά και ακύρωσα το ραντεβού. Τη Δευτέρα 4/3 βρέθηκε ως δια μαγείας το φάρμακο και με πήραν τηλέφωνο στις 10 το πρωί να πάει ο πατέρας μου για χημειοθεραπεία. Στο μεταξύ, είχα φύγει για Ρόδο και ο πατέρας μου ήταν μόνος και καθόλου προετοιμασμένος για να πάει ξαφνικά στο νοσοκομείο».

Γιατί δεν πήγε μόνος του;

Γιατί όπως εξήγησε ο ξάδελφός του στα ΜΜΕ εκείνες τις ημέρες, δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

Η επόμενη θεραπεία θα ήταν στις 12 Μαρτίου, όμως ο ίδιος δεν άντεξε την όλη ταλαιπωρία. Η ψυχολογική του κατάσταση έπειτα από το «Γολγοθά» που περνούσε δεν ήταν και η καλύτερη όπως ανέφεραν οι δικοί του άνθρωποι και δυστυχώς έφτασε στο απονενοημένο.

Μείωση των δαπανών;

Το φάρμακο είναι από τα πλέον φθηνά, συνεπώς η πιο ακριβή τιμή όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή. Μπορεί το υπουργείο να ζήτησε να μειωθούν οι δαπάνες του ΙΦΕΤ, όμως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δήλωση αυτή αφορούσε τις παραγγελίες των υπερβολικά ακριβών θεραπειών που δεν έχουν λάβει έγκριση μέσω ΕΜΑ.

Παρόλα αυτά και σε αυτό το θέμα η απάντηση ήρθε από την Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ) με τον πρόεδρος της ΕΣΑΕ Δημήτρη Αθανασίου, να ξεκαθαρίζει ότι η πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκριση από τον FDA είναι απαραίτητες για ακάλυπτες ανάγκες ασθενών, εκ των οποίων 500.000 ζουν με σπάνιες παθήσεις.

Όπως λέει, η διαδικασία έγκρισης ενός φαρμάκου μπορεί να απαιτήσει χρόνια, ενώ η άμεση ανάγκη θεραπείας από ασθενείς με σοβαρές ή θανατηφόρες ασθένειες είναι επιτακτική. Για αυτόν τον λόγο έχει αναπτυχθεί ο μηχανισμός της «υπό όρους έγκρισης», που δίνει πρόσβαση σε φάρμακα βασισμένα σε έναν περιορισμένο αριθμό δεδομένων από κλινικές δοκιμές, όπως όλα σχεδόν τα εμβόλια του COVID-19.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Η εισαγωγή φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ αποτελεί μια σημαντική επένδυση στην Υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, και όχι απλώς μια οικονομική δαπάνη για την απόκτηση ακριβών φαρμάκων». Το ΙΦΕΤ όπως λέει, λειτουργεί ως κρίσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση πρόσβασης σε θεραπείες που είναι καθοριστικές για ασθενείς με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που στοχεύουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, με κινήσεις που επιδιώκουν την εξοικονόμηση πόρων και την αποφυγή σπατάλης, χωρίς ωστόσο αυτό να θίγει την πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες. Επιθυμούμε να συμμετάσχουμε ως Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος στις προγραμματισμένες συναντήσεις στο υπουργείο Υγείας μαζί με το ΙΦΕΤ, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγειονομικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ) και στις σχετικές επιτροπές ώστε να εκπροσωπήσουμε τα δικαιώματα των ασθενών στις επόμενες αποφάσεις που αφορούν τις εισαγωγές αυτών των φαρμάκων» σημειώνει κλείνοντας.