Skip to main content

Απεργούν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές στις 28 Μαρτίου

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Απορρίπτουν τη Σύμβαση Εργασίας που προτείνουν οι κλινικάρχες

Το Κλαδικό Σωματείο εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας μετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία του Κλάδου (ΟΣΝΙΕ) για τους εργαζόμενους στις Ιδιωτικές Κλινικές για την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ στις 8,30 π.μ. απαιτώντας την υπογραφή πραγματικής Κλαδικής Σύμβασης με τους όρους που έχουν ήδη κατατεθεί, με αυξήσεις στους μισθούς ειδικότητας, με επιδόματα, τριετίες, θεσμικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Δημήτρης Αλεξόπουλο, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού φορέα των Κλινικαρχών (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών – ΣΕΚ) που ανήκουν οι εργοδοσίες των μεγάλων κλινικών του κλάδου, πρότειναν να υπογραφεί Κλαδική Σύμβαση με μοναδικό όρο την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν μισθό για όλους τους εργαζόμενους 0,5% ως 1% αυξημένο από τον κατώτατο και να μην υπάρχει κανένας άλλος όρος.

Η πρόταση έγινε κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Δηλαδή προτάθηκε από τον εργοδοτικό φορέα των κλινικαρχών να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας με μοναδικό όρο την εργοδοτική υποχρέωση για καταβολή του κατώτατου μισθού, ενώ κάθε φορά που θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός η αύξηση θα απορροφάται από την οικειοθελή παροχή.

Επομένως οι εργοδότες προτείνουν να καταργηθεί οριστικά κάθε δυνατότητα θεσμικής αύξησης του μισθού στον κλάδο.

Σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους

Όπως αναφέρει το Κλαδικό Σωματείο, ο εργοδοτικός φορέας των κλινικαρχών (Σ.Ε.Κ.) που απαρτίζεται από τις εργοδοσίες των μεγαλύτερων (και ιδιαίτερα κερδοφόρων) νοσοκομείων της Ιδιωτικής Υγείας, των πολυεθνικών ομίλων και funds ξεκάθαρα επιδιώκει να κατοχυρωθεί με την συναίνεση των εργαζομένων και να μονιμοποιηθεί η ισοπεδωτική εξίσωση όλων των εργαζομένων ανεξαιρέτως προς τα κάτω στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Ο μισθός των εργαζομένων όπως λέει, διαμορφώνεται αποκλειστικά από ατομικές συμφωνίες κάθε εργαζόμενου που είναι όμηρος με σχέσεις προσωπικής εξάρτησης αποθεώνοντας έτσι τον αντί-παραγωγικό ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων «για μια θέση στον ήλιο» ενός αξιοπρεπούς μισθού, μιας καλής οικειοθελούς παροχής.

Ενωμένη δράση του κλάδου

Σύμφωνα με το Κλαδικό Σωματείο, η εργοδοτική πρόταση απορρίπτεται από όλα τα Σωματεία ως απαράδεκτη και προσβλητική για τους εργαζόμενους, για την σημασία της

εργασίας αλλά και για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των Υπηρεσιών Υγείας (αλήθεια ποιος θέλει να εξυπηρετείται από εργαζόμενους που η ίδια η ίδια η Εργοδοσία, τους καταδικάζει στη φτωχοποίηση και τους αναγνωρίζει ως «ανειδίκευτους»).

«Στον Κλάδο μας έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον Εργοδοτικό φορέα, πρόταση που ενοποιεί τον Κλάδο αφού είναι αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων» τονίζει ο πρόεδρος τυ Σωματείου Δημήτρης Αλεξόπουλος.