Skip to main content

Απογευματινά χειρουργεία: Αρχίζουν σε Ευαγγελισμό και ΚΑΤ – Στάση εργασίας γιατρών το μεσημέρι

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία αρχείου.

Στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. έχει προκηρύξει για σήμερα η ΕΙΝΑΠ με συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Αρχίζουν σήμερα, Πέμπτη, τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ, μετά τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Αύριο, Παρασκευή, απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.

2ωρη στάση εργασίας

Στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. έχει προκηρύξει για σήμερα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να μην δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ενώ τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα χωρίς να αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό ‘φακελάκι’ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής».

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής και αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει «να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». Καταλήγοντας, σημειώνει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα».

Απαιτεί, δε, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή», ζητά δωρεάν υγεία για όλους και καλεί τους γιατρούς στο ΕΣΥ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση «ενάντια στη φιέστα της ντροπής που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας».

«Δεν θα επιτρέψουμε στον υπουργό Υγείας να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σαν λάφυρα» προσθέτει η ΟΕΝΓΕ και καταλήγει: «Δεν θα γίνουμε οι γιατροί “κυνηγοί κεφαλών” για να κάνει μπίζνες το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση».