Της Ανθής Αγγελοπούλου
Η επιβίωση ενός έτους είναι χαμηλή σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, για τον λόγο αυτό ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρκίνου του Huntsman (HCI) στο πανεπιστήμιο της Γιούτα έχουν εστιάσει σε μια πιθανή θεραπεία που θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από τον Dr. Conan Kinsey, επιστήμονα τουHCI και τον Dr. Martin McMahon, ερευνητή του καρκίνου στο HCI και καθηγητή δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια νέα συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ασθένεια και να παρατείνει την επιβίωση μεταξύ των ασθενών. Η θεραπεία έχει δείξει ότι είναι πολλά υποσχόμενη τουλάχιστον εργαστηριακά και είναι έτοιμη όπως λένε οι ειδικοί, για κλινικές δοκιμές σε ασθενείς. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Nature Medicine» και σύμφωνα με αυτά, η ερευνητική ομάδα έχει «ανοίξει» τη θεραπεία για κλινικές δοκιμές στο HCI καθώς και σε άλλα Κέντρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την υποστήριξη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο και το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Η δοκιμή ονομάζεται δοκιμή THREAD και οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην Εθνική Κλινική Δοκιμαστική Αρχή 03825289.
Η θεραπεία θα χρησιμοποιεί συνδυασμό δύο εγκεκριμένων φαρμάκων της FDA (Food and Drug Administration) που χρησιμοποιούνται σήμερα για άλλους τύπους καρκίνου – συγκεκριμένα το trametinib και την υδροξυχλωροκίνη. Αυτή η θεραπεία είναι από του στόματος και τα φάρμακα θα χορηγούνται με τη μορφή ενός χαπιού.
Οι ασθενείς που επιλέγονται θα είναι αυτοί που διαγιγνώσκονται με στάδιο ΙΙ του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος, στάδιο IIΑ του παγκρέατος του καρκίνου του παγκρέατος, στάδιο ΙΙΒ του καρκίνου του παγκρέατος, στάδιο III του παγκρεατικού καρκίνου, στάδιο IV του καρκίνου του παγκρέατος και μη αναστρέψιμο παγκρεατικό καρκίνωμα.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι καρκίνοι του παγκρέατος οφείλονται κυρίως στη γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται μετάλλαξη KRAS, η οποία οδηγεί σε σήματα που προάγουν την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη στα καρκινικά κύτταρα. Κάθε κύτταρο έχει μια σημαντική λειτουργία που ονομάζει αυτοφαγία που διατηρεί μη φυσιολογική ανάπτυξη υπό έλεγχο. Η θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος ασχολείται είτε με μετάλλαξη KRAS είτε με αυτοφαγία. Και καμία από τις προσεγγίσεις μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμη ή αποτελεσματική.
Σε αυτή τη νέα προσέγγιση οι στόχοι δεν είναι μόνο KRAS, αλλά και η διαδικασία της αυτοφαγίας.
Σύμφωνα με τον McMahon ο συνδυασμός αυτών των δύο φαρμάκων, ο οποίος, όταν χρησιμοποιείται μεμονωμένα, δεν έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη νόσο, φαίνεται να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο τεύχος του περιοδικού «Nature Medicine» δημοσιεύθηκε μία ακόμα μελέτη η οποία διεξήχθη υπό την ηγεσία των Dr. Channing Der, Dr. Sarah Graham Kenan και Dr. Kirsten Bryant από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) Lineberger και εξέτασε επίσης τα αποτελέσματα της τροποποίησης της αυτοφαγίας στον καρκίνο του παγκρέατος.
Ο Dr. Kinsey από την πρώτη μελέτη επεσήμανε ότι στην εργασία που ανακοίνωσαν παρουσιάζουν και ένα αληθινό περιστατικό με την ανταπόκριση ενός ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και πολλαπλές σειρές χημειοθεραπείας πριν μπει στο νέο φαρμακευτικό συνδυασμό. Αυτός ο ασθενής, είχε μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση σε αυτά τα φάρμακα για αρκετούς μήνες.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι τώρα πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά αυτή τη νέα συνδυαστική θεραπεία στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα αν μπορεί να δώσει μια πολύ καλή ανταπόκριση σε πολλούς ασθενείς.
Πρέπει επίσης, όπως είπε, να εντοπίσουν τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς που μπορεί να ωφεληθεί, προτού γίνει οποιαδήποτε σύσταση για χρήση σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Πηγές:
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0367-9
https://www.news-medical.net/news/20190305/New-therapeutic-approach-for-patients-with-pancreatic-cancer.aspx – Ananya Mandal, MD