Skip to main content

PIF: Στα 4 δισ. ευρώ έφτασαν οι υποχρεωτικές επιστροφές

Οι υποχρεωτικές επιστροφές στη χώρα μας είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης και αναμένεται να φτάσουν στο 58% μέχρι το 2026

Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών στην οικονομία της χώρας μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών όταν για να βγει στην αγορά ένα επιτυχημένο σκεύασμα το κόστος Ε&Α ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, οι φαρμακευτικές στηρίζουν την καινοτομία διότι είναι η επένδυση που επιστρέφει με προστιθέμενη αξία στο υγειονομικό σύστημα, την οικονομία της χώρας και το κοινωνικό σύνολο.

Ωστόσο, όπως είπε η κα Μπαρμπετάκη, οι υποχρεωτικές επιστροφές αποτελούν την πρόκληση για βιωσιμότητα της καινοτομίας στο χώρο της υγείας διότι στη χώρα μας, είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης και αναμένεται να φτάσουν στο 58% μέχρι το 2026 (συγκεκριμένα, ο κλάδος θα συμμετέχει κατά 27% περισσότερο στη φαρμακευτική δαπάνη έναντι του κράτους 58% ο κλάδος και 31% το κράτος). Ήδη, το 2022 αυτό το ποσοστό εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 70% για φάρμακα και θεραπείες που εντάσσονται στις κατηγορίες 1A, 1B, και τα ενδονοσοκομειακά.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του PIF Ιωάννης Κωτσιόπουλος επεσήμανε, ότι για την περίοδο 2019-2021 τα μέλη τους, έχουν συνεισφέρει σχεδόν €4 δισ. στην Ελληνική οικονομία μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, ποσό που αντιστοιχεί στο 1.8% του ΑΕΠ.

Το αθροιστικό αποτύπωμα των 26 εταιρειών – μελών του PIF κατά την περίοδο 2019-2021 ξεχώρισαν οι 4.100 άμεσες θέσεις απασχόλησης υψηλής κατάρτισης (48% γυναίκες), τα 520 προγράμματα υποστήριξης για 90.000 ασθενείς, οι 1.400 και πλέον κλινικές μελέτες που έδωσαν πρώιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε χιλιάδες ασθενείς, αλλά και οι 87 καινοτόμες θεραπείες που αναμένονται τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα.

Επίσης, τρέχουν 740 προγράμματα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας με 480.000 ωφελούμενους πολίτες και τα 100 προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος με 350.000 ωφελούμενους, ενώ η συμβολή των καινοτόμων φαρμακευτικών εταιριών στην αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας COVID-19 μέσω καινοτόμων εμβολίων και θεραπειών ήταν σημαντική.

Ενώ, ο Christian Rodseth, αντιπρόεδρος του PIF αποκάλυψε, ότι για να βγει στην αγορά ένα επιτυχημένο σκεύασμα χρειάζονται 10 με 15 χρόνια Ε&Α και περίπου 2,9 δισ. δολάρια σε περίπου 10.000 μόρια ενώ παρά την επένδυση αυτή το 90% των υποψήφιων φαρμάκων αποτυγχάνουν στις κλινικές μελέτες. «Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας η προσπάθεια αυτή να υποστηριχθεί από όλους έτσι ώστε το ανεκτίμητο αποτύπωμα της καινοτομίας στη Δημόσια Υγεία  να διατηρηθεί και να πολλαπλασιαστεί στο μέλλον προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, της οικονομίας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου» τόνισε.